x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Distanțarea socială, eficientă și în gripa sezonieră

Distanțarea socială, eficientă și în gripa sezonieră

de Monica Cosac    |    22 Apr 2020   •   10:26
Distanțarea socială, eficientă și în gripa sezonieră

Măsurile de izolare și distanțare socială impuse de autorități din cauza pandemiei de coronavirus au efecte pozitive nu numai în sensul limitării îmbolnăvirilor cu COVID-19, ci și cazul gripei sezoniere. Ultimele date oficiale, publicate la finalul săptămânii trecute, de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), arată că în acest sezon au murit doar 73 de persoane din cauza gripei, față de 199 de decese câte au fost înregistrate în sezonul gripal precedent.

Practic, numărul victimelor virusului gripal este de trei ori mai mic, în ciuda faptului că, în acest an, autoritățile din România au declarat epidemie de gripă mai devreme decât în mod obișnuit.

De asemenea, numărul îmbolnăvirilor de gripă a fost considerabil mai mic față de anii trecuți. „Activitatea gripală a avut un trend descrescător, a evoluat cu intensitate scăzută, cu răspândire sporadică în unele județe. Au fost raportate, la nivel național, 25 cazuri de gripă clinică, în scădere față de cele raportate în săptămâna precedentă (61) și de 11 ori mai puține comparativ cu cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent (279 cazuri)”, se arată în raportul săptămânal publicat, pe 16 aprilie, de CNSCBT.

Totodată, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 26.501 în România săptămâna trecută, cu 61% mai mic comparativ cu aceeași perioadă a sezonului precedent (68.425 de cazuri). Situația din alte state europene este similară celei din România. Pe fondul măsurilor de carantină dispuse, în prima parte a lunii aprilie, circulația virusului gripal aproape a dispărut în Europa.


 


 


 


 


 

×