x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social DNA: Înaltpreasfințitul Teodosie, dosar pentru turnătorie falsă

DNA: Înaltpreasfințitul Teodosie, dosar pentru turnătorie falsă

22 Feb 2018   •   13:47
DNA: Înaltpreasfințitul Teodosie, dosar pentru turnătorie falsă
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

„În încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă” în primul dosar penal, IPS Teodosie s-a ales cu un al doilea dosar pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată. Conform DNA, infracțiunile au fost comisie după ce arhiepiscopul Tomisului a formulat un denunț fals împotriva unor subordonaţi.

Noua probelmă penală a IPS Teodosie vine în contextul procesului deschis împotriva sa în urmă cu un an, într-un dosar privind producerea unui prejudiciu în dauna APIA în valoare de 1.392.964 de lei. "În acest context, la data de 10 octombrie 2017, în încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menţionată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA - Serviciul Teritorial Constanţa un denunţ prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) şi două juridice, de fraudare a fondurilor europene în anul 2016. Concret, în cuprinsul sesizării, suspectul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără ştirea sa şi cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajaţi ar fi cerut şi primit fonduri europene pentru o suprafaţă de 350 ha aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului", se precizează în comunicatul DNA. Apoi, IPS Teodosie i-a suspendat din funcție și le-a tăiat salariile celor doi în mod ilegal, mai arată DNA.

Arhiepiscopia Tomisului este surprinsă de evoluția unui dosar penal”

Acesta este titlul comunicatului emis ieri de Arhiepiscopie, în replică la anunțul DNA. Arhiepiscopia recunoaște că în octombrie anul trecut a depus o plângere penală față de preotul consilier agricol Ștefan Aurelian, a preotul inspector Brăescu Emil-Cosmin și a altor persoane. Arhiepiscopia spune, însă, că dovada că a avut dreptate este faptul că una dintre persoanele denunțate este acum urmărită penal. „Urmare a acestei plângeri, DNA Constanța a început urmărirea penală «in rem» și apoi a continuat urmărirea penală față de Brăescu Emil (…), ceea ce atestă că faptele erau reale, urmând ca procurorul să stabilească implicarea celor reclamați în săvârșirea faptelor”.

În acelaşi dosar, preotul Neculai Poalelungi este cercetat penal pentru inducere în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual şi favorizarea făptuitorului, iar preotul Ciprian Stoichin, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

 

×
Subiecte în articol: Teodosie dosar turnatorie falsa