x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dragoș Băsescu, 3 ani la puşcărie

Dragoș Băsescu, 3 ani la puşcărie

de Ion Alexandru    |    06 Feb 2018   •   08:09
Dragoș Băsescu, 3 ani la puşcărie
Sursa foto: CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

Dragoș Băsescu, nepotul fostului președinte al României și fiu al lui Mircea Băsescu, a primit, ieri, la Curtea de Apel București, sentința definitivă în dosarul în care a fost trimis în judecată, în anul 2015, pentru trafic de influență și șantajarea unui om de afaceri cu suma de un milion de euro. Mezinul familiei Băsescu a încasat, cu acest prilej, trei ani de închisoare cu executare.

Sentința vine la mai bine de un an de când instanța inferioară, Tribunalul București, i-a aplicat lui Dragoș Băsescu o condamnare de doi ani și șase luni cu executare. Asta, după ce aceeași instanță a decis să ridice controlul judiciar, pe cauțiune, instituit de DNA pe numele nepotului lui Traian Băsescu. Încă din 17 iunie 2015, Direcția Națională Anticorupție a instituit, în acest dosar, o cauțiune în valoare de 10.000 de lei. De atunci, până la sfârșitul anului trecut, avocații lui Dragoș Băsescu, fie ei aleși sau desemnați din oficiu, au încercat, în zadar, să convingă completele de cameră preliminară să înlăture această măsură preventivă.

Decizia finală de ieri a Curții de Apel București fusese deja amânată de două ori, la termenul din data de 8 ianuarie și la cel din data de 22 ianuarie. Dragoş Băsescu a fost trimis în judecată, în octombrie 2015, pentru trafic de influenţă. Alături de el, a mai fost trimis în judecată şi un anume Ciprian Nistor, acuzat de complicitate la infracţiunile reţinute în sarcina lui Băsescu.

Bani pentru a interveni în justiție

Procurorii susțin că, în martie 2014, Ciprian Nistor l-a contactat pe omul de afaceri Sandu Staicu, pentru a-l anunţa că Dragoş Băsescu vrea să-l întâlnească. Staicu fusese reţinut de procurorul DIICOT Remus Jurj Tudoran, într-un dosar de spălare de bani, însă Înalta Curte a respins cererea de arestare.

În urma discuţiei cu Nistor, Staicu s-a întâlnit cu Dragoş Băsescu în vestiarul clubului lui Dinu Pescariu, unde nepotul fostului preşedinte l-a invitat într-o saună, i-a arătat o listă cu mai multe firme aflate la dosarul instrumentat de DIICOT, cerându-i 500.000 de euro ca să nu fie arestat şi alţi 500.000 de euro ca să primească o sentinţă favorabilă în instanţă. Omul de afaceri a refuzat oferta, inclusiv cea a eşalonării plăţilor pe o perioadă de doi ani şi încheierea unui contract de consultanţă cu o companie internaţională. Nu a fost impresionat nici măcar de faptul că Dragoş Băsescu a amintit numele procurorului DIICOT în discuţia avută.

Complicele lui Dragoș Băsescu, Ciprian Nistor, recidivist, a fost condamnat, în luna mai a anului trecut, tot la trei ani de închisoare cu executare. El se afla deja în penitenciar, pentru executarea unei alte pedepse, când s-a pronunțat această hotărâre.

Taxă de protecție de un milion de euro. 500.000 ca să nu fie arestat și alți 500.000 ca să primească o sentință favorabilă. Negocierea a avut loc în complexul sportiv al lui Dinu Pescariu

Fiul o ia pe urmele tatălui. Mircea Băsescu a fost eliberat condiționat toamna trecută, după un 1 an și 3 luni de închisoare.

×
Subiecte în articol: dragos basescu arestat