x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Efectul Legii Olguţa: Medicii nu mai vor să facă gărzi

Efectul Legii Olguţa: Medicii nu mai vor să facă gărzi

de Monica Cosac    |    11 Apr 2018   •   08:03
Efectul Legii Olguţa: Medicii nu mai vor să facă gărzi
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images

Foarte multe spitale din ţară sunt în pericol de a rămâne fără linii de gardă în specialități vitale, precum Medicina de Urgenţă sau Terapia Intensivă, după ce medicii s-au trezit cu o nouă diminuare a sporurilor pe care le primesc pentru gărzi. Cadrele medicale au lansat şi o petiţie online, prin care cer Parlamentului şi Guvernului „corectarea erorii plăţii gărzilor”, şi ameninţă cu demisia dacă avertismentul lor nu va fi luat în considerare de către autorităţi.

În timp ce angajaţii Camerei Deputaţilor iau sume considerabile - care ajung şi la 3.000 de lei lunar - pe post de sporuri de risc, medicii s-au trezit zilele acestea cu o nouă surpriză la capitolul sporuri. Mai mulţi specialişti din toată ţara au semnalat că, pe lângă faptul că orele de gardă le sunt plătite raportat la salariile de bază din ianuarie 2018, adică înainte de mărire, sporurile pentru orele de gardă - care reprezintă muncă suplimentară - au scăzut dramatic, de la 75% la 25-35%. Situaţia este extrem de gravă, avertizează specialiştii, deoarece în cele mai multe spitale din orașele care nu sunt centre universitare, pe fondul lipsei acute de medici, liniile de gardă sunt asigurate sau completate cu doctori care nu au contract de muncă permanent cu spitalele respective. După scăderea veniturilor realizate din gărzi, acești medici nu mai sunt interesați să facă aceste ore de muncă suplimentare.

Salariile au crescut într-adevăr. Doar că plata gărzilor este, pe oră, cam 50% din ora normală de lucru și mult prea mulți medici nu mai vor să facă gărzi . În provincie, unde sunt foarte puţini medici, se vor desfiinţa linii de gardă pe ATI şi UPU. M-au sunat colegi din toată ţara. În plus, fiecare manager a dat sporurile diferit şi s-au creat diferenţe uriaşe între medici de aceeași specialitate din spitale de acelaşi grad”, a explicat, pentru Jurnalul, dr. Laura Zarafin, specialist Anestezie şi Terapie Intensivă. O situaţie similară ar putea să apară şi pe alte secţii unde este necesară prezenţa permanent a unui specialist, precum: chirurgie, cardiologie, obstretică sau neonatologie.   

„Este un mare pericol! Oricând, oriunde în ţara asta poate ajunge într-o cameră de gardă o urgenţă majoră, care necesită intervenţia în câteva minute a unui specialist profesionist. Urgenţele majore nu ocolesc pe oameni după funcţia lor. Se pot întâmpla oricui”, mai spune medicul.

Medicii au făcut şi o petiţie online, prin care protestează față de prevederile legislative și măsurile administrative care „creează un climat instabil, lipsit de transparență și inechitabil în ceea ce priveşte salarizarea”.

„Nu suntem de acord cu următoarele: diferențele aberante privind cuantumul sporurilor aplicate de spitale similare ca rang și sursă de finanțare; plata orelor de gardă raportată la alt salariu de bază decât cel din luna în care a fost efectuată garda; scăderea substanțială a sporului acordat pentru orele de gardă, profitându-se de faptul că în Legea nr. 153/2017 anexa II cap. 2 art. 3 alin. (2) și (3) nu este prevăzut un prag minim al sporului”, se arată în petiţia adresată Parlamentului și Guvernului, pe care au semnat-o peste 450 de medici supăraţi pe Legea Olguţa, a salarizării unitare.

Suntem conștienți că demisia noastră va atrage discontinuități în activitatea de permanență a anumitor secții vitale (UPU, ATI, Chirurgie, Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, Cardiologie, etc.) însă răspunderea pentru eventualele probleme create va reveni integral Parlamentului și Guvernului, deoarece din cauza lor s-a ajuns în această situație tensionată”, atrag atenţia doctorii.

În cazul în care avertismentul lor nu va fi luat în considerare, medicii spun că vor fi nevoiți să renunțe la contractele de muncă privind activitatea prestată în linia de gardă.
Neasigurarea continuităţii activităţii medicale este o adevărată dramă şi va duce cu siguranţă la creşterea numărului de decese evitabile”, avertizează dr. Laura Zarafin, specialist ATI.

Angajaţii spitalelor, în stradă

Tăierea sporurilor este motiv de nemulţumire şi pentru alţi angajaţi din sistemul sanitar. Astfel, protestele salariaţilor din unităţile de pneumoftiziologie din Bucureşti şi Iaşi au fost reluate, ieri, în a treia zi de Paşte, odată cu reluarea programului normal lucru în toate instituțiile. Cei mai mulţi protestatari sunt asistenți medicali, infirmiere, brancardieri și personal administrativ - categorii afectate de tăierea sporurilor. Aceştia sunt nemulțumiți că, deși lucrează în condiții de mare risc, intrând zilnic în contact cu pacienți care suferă de HIV-SIDA, TBC și alte boli contagioase, nu mai beneficiază de sporurile pe care le primeau până acum, iar veniturile li s-au diminuat considerabil.

×