x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Gripa aviară, confirmată în Capitală

Gripa aviară, confirmată în Capitală

de Monica Cosac    |    22 Feb 2017   •   13:29
Gripa aviară, confirmată în Capitală
Sursa foto: Victor Stroe

Două păsări moarte din cauza gripei aviare au fost găsite în Parcul Tineretului, pe data de 15 februarie, rezultatul pozitiv fiind confirmat, ulterior, în urma analizelor de laborator, a anuţat, ieri, Primăria Capitalei.

 

Potrivit municipalităţii, cele două păsări au fost găsite moarte în Parcul Tineretului, în 15 februarie, de reprezentanţii ALPAB, care atunci au sesizat Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti (DSVSA) Bucureşti. Specialiştii DSVSA au prelevat probe de la aceste păsări, iar în 20 februarie au anunţat ALPAB că rezultatul a fost pozitiv pentru influenţa aviară la păsări sălbatice. Ulterior, cadavrele celor două păsări au fost incinerate.

Primăria Capitalei a precizat că în urma dispoziţiilor emise la începutul acestei luni de primarul general, Gabriela Firea, au fost luat toate măsurile necesare pentru evitarea răspândirii acestui virus. De asemenea, în urma înfiinţării celulei de criză la nivelul Primăriei Capitalei, ALPAB a supravegheat populaţiile de păsări sălbatice, în special păsările de apă, din parcurile pe care le administrează.

Edilul Capitalei a activat unitatea locală de sprijin de la nivelul Primăriei Generale pentru combaterea răspândirii cazurilor de gripă aviară în Bucureşti, pe 10 februarie. Măsura a fost luată după ce, un buletin de analiză emis de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat influenţa aviară la cinci pescăruşi găsiţi morţi pe malul lacului Griviţa. în aval de barajul Străuleşti.

Potrivit medicilor, deşi nu există un risc imediat de transmitere la om, autorităţile trebuie să ia toate măsurile care se impun conform legislaţiei internaţionale, pentru a împiedica apariţia unui virus gripal recombinat (adică virus gripal aviar+virus gripal uman) care ar putea afecta populaţia umană, a precizat PMB.

×