x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul „desfiinţează” profesiile liberale

Guvernul „desfiinţează” profesiile liberale

de Daniela Ivan    |    10 Oct 2017   •   09:48
Guvernul „desfiinţează” profesiile liberale
Sursa foto: ia_64/Getty Images/iStockphoto

Românii care practică activităţi independente vor fi puternic loviţi de anul viitor odată cu transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat. Şi asta pentru că prin noul Cod Fiscal, se modifică procedura de calcul a contribuţiilor sociale pentru profesiile liberale. Artiştii, micii meseriaşi, agenţii de asigurări şi comisioanarii vor câştiga mai puţini bani, însă vor cotiza mai mult la pensii. Şi avocatii, notari publici, executori judecatoresti, experti tehnici si contabili, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori, sportivi şi arbitri care-şi desfăşoară activitatea în mod independent vor fi afectaţi.

Principala schimbare este că persoanele fizice care desfășoară activități independente vor plăti o cotă totală de 35% din venitul ales, care nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe ţară. Măsura este prevăzută în proiectului de modificare a Codului Fiscal, redactat la nivelul Guvernului și obținut de Profit.ro.

Până acum, persoanele care realizau venituri din activități independente, plăteau numai contribuțiile individuale, de 5,2% la sănătate și 10,5% pentru pensii, iar baza de aplicare era 35% din salariul mediu brut, de 3.131 de lei. De exemplu, o persoană care câştigă 3.000 de lei brut pe drept de autor, plăteşte acum 99 de lei la sănătate, 189 de lei la pensii şi un impozit de 242 de lei. În mână rămâne cu 2.470 de lei.

De anul viitor, se va plăti o singură contribuţie de 35% care va merge către pensii (nu se ştie exact procentul) şi către sănătate. Concret, asta înseamnă ca la un brut de 3.000 de lei, persoana plătită pe drepturi de autor va plăti contribuţii sociale în valoare de 542 de lei, dacă salariul minim brut va fi de 1.550 de lei, cum a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea. În acestă situaţie, venitul brut după scăderea contribuţiilor sociale este de 2.458 lei. Din acestă sumă se scad cheltuielile forfetare de 40% necesare pentru desfăşurarea activităţii, respectiv 983, 2 lei şi rămâne un brut de 1.474, 8 lei care se impozitează cu 10%, în loc de 16%. Astfel, impozitul pe venit este de  147,48 de lei. Una peste alta, omul va rămâne în mână cu 2.310 lei. Mai puţin cu 160 de lei.

În cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorii veniturilor nu vor mai reține la sursă o cotă de 10% din venitul brut, cum erau obligați  până acum, ci de 7%.

Proiectul Codului Fiscal prevede creşterea contribuţiilor la CAS şi CASS pentru profesii liberale concomitent cu reducerea impozitului pe venit.

Contribuţiile nu se plătesc de două ori

Potrivit proiectului de lege, obţinut de profit.ro, vor fi exceptate de la plata contribuțiilor de asigurări sociale persoanele care realizează venituri din activități independente dacă se încadrează într-una din următoarele situații:

a) Realizează benituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din pensii sau venituri sub forma indemnizațiilor de șomaj, pentru care sunt asigurate în sistemul public de pensii

b) Sunt asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, potrivit legii

 Cei peste un milioan de români cu profesii liberare vor plăti la pensii aceleaşi contribuţii ca şi salariaţii cu salariul minim. Cine doreşte poate să contribuie cu mai mult ca să aibă o pensie mai mare, însă mai puţin nu se poate

×
Subiecte în articol: profesii liberare