x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social La ce vârstă încep copii să înțeleagă valoarea banilor

La ce vârstă încep copii să înțeleagă valoarea banilor

04 Apr 2018   •   21:00
La ce vârstă încep copii să înțeleagă valoarea banilor

Cei mai mulţi dintre părinţii din Marea Britanie cred că le revine responsabilitatea educaţiei financiare a copiilor lor şi că cei mici au capacitatea de a înţelege rolul şi valoarea banilor, în medie, la vârsta de zece ani, sunt concluziile unui sondaj realizat de o instituţie financiară şi preluat de Press Association. 

La vârsta de zece ani, copiii nu mai cred că banii sunt o resursă fără sfârşit, învaţă că trebuie câştigaţi şi că economisirea lor este importantă, potrivit unui sondaj realizat de Santander, o bancă din Marea Britanie. 

În timp ce cei mai mulţi dintre părinţii care au răspuns sondajului cred că cei mici înţeleg rolul banilor la vârsta de 10 ani, unul din 14 părinţi (7%) este de părere că cei mici înţeleg acest concept încă de la vârsta de cinci ani. 

Sondajul, care a intervievat copii cu vârste între 5 şi 15 ani şi părinţii acestora, a ajuns la concluzia că aproape nouă din zece băieţi (89%) spun că le-ar plăcea să economisească bani în viitor, în comparaţie cu 77% dintre fete care doresc acelaşi lucru. 

Atunci când copiii au fost întrebaţi de ce le place să economisească bani, aproape jumătate (47%) au răspuns că vor să-şi cumpere dulciuri sau lucruri care să-i amuze, în timp ce 40% doresc să-i cheltuiască pe activităţi de petrecere a timpului liber, iar 39% vor să-i folosească pentru vacanţe. 

Un sfert dintre copii economisesc pentru a cumpăra daruri pentru familie, iar unul din cinci se gândeşte deja la studiile universitare, mai spune sondajul. 

Aproximativ 26% dintre părinţi au declarat că nu au fost învăţaţi în copilărie despre importanţa planificării financiare. Aproape o treime dintre aceştia (32%) spun că şi-ar fi dorit să înveţe la rândul lor de la părinţi importanţa economisirii, ceea ce sugerează hotărârea acestora în a-şi educa financiar urmaşii.

Un mic procent dintre părinţi (13%) spun că nu îşi educă financiar copiii. 

Cea mai mare parte dintre părinţi (85%) cred că sunt responsabili pentru educaţia copiilor referitoare la importanţa economisirii banilor, în timp ce un procent de 10% crede că această responsabilitate o are şcoala. 

''Economisirea şi planificarea cheltuielilor sunt abilităţi importante în viaţă aşa că este încurajator faptul că atât de mulţi părinţi tratează subiectul cu seriozitate'', spune Hetal Parmar, directorul departamentului de economii din cadrul Santander. 

În cadrul sondajului, au fost intervievaţi peste 500 de părinţi şi copii.AGERPRES

×