x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medicament esenţial, disponibil din nou în România

Medicament esenţial, disponibil din nou în România

de Monica Cosac    |    13 Feb 2020   •   11:18
Medicament esenţial, disponibil din nou în România
Sursa foto: Victor Stroe

Madopar (levodopa/benserazidă), un medicament vital pentru tratamentul bolii Parkinson, care a fost retras în urmă cu patru ani de pe piaţa din România, este din nou disponibil în farmacii. Medicamentul este compensat integral pentru pacienţi şi se eliberează în farmacii exclusiv pe baza unei prescripţii medicale, a anunţat compania care îl produce. „Deşi simptomele bolii Parkinson pot fi severe, acestea pot fi controlate cu succes, dacă pacienţii au acces la tratamentul prescris. Ne bucurăm că vocea pacienţilor a fost auzită”, spune Dan Răican, preşedintele Asociaţiei Antiparkinson România.

Zeci de mii de bolnavi de Parkinson din România s-au trezit la începutul anului 2016 fără acest medicament esenţial pentru ei, deoarece fusese  retras, din motive comerciale, de pe piaţa de la noi. Deşi exista un înlocuitor, reprezentanţii pacienţilor spuneau, la momentul respectiv, că peste 7.000 de bolnavi cu Parkinson nu răspund la noul tratament.

Potrivit statisticilor furnizate de asociaţiile de pacienţi, în România trăiesc circa 70.000 de persoane diagnosticate cu boala Parkinson, o boală neurodegenerativă cauzată de distrugerea unor neuroni care produc dopamină. Numărul pacienţilor poate fi însă mult mai mare, deoarece multe persoane care suferă de această boală sunt nediagnosticate. 

×
Subiecte în articol: parkinson