x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mii de sindicalişti de la Dacia, la mitingul pentru urgentarea construirii autostrăzii Piteşti-Sibiu

Mii de sindicalişti de la Dacia, la mitingul pentru urgentarea construirii autostrăzii Piteşti-Sibiu

07 Mar 2016   •   17:11
Mii de sindicalişti de la Dacia, la mitingul pentru urgentarea construirii autostrăzii Piteşti-Sibiu
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Mii de sindicalişti de la Dacia s-au strâns luni în piaţa centrală din oraşul Mioveni, unde se desfăşoară un miting pentru susţinerea unor obiective de interes naţional, precum urgentarea construcţiei autostrăzii Piteşti - Sibiu.

Protestul a început cu intonarea imnului naţional, după care participanţii la miting au scandat lozinci antiguvernamentale şi au cerut măsuri concrete pentru urgentarea proiectelor de infrastructură şi protejarea industriei româneşti.

"Primul obiectiv este autostrada Sibiu-Piteşti. Cel de-al doilea, care nu este mai puţin important decât primul, este programul Rabla. Dacă programul Rabla nu este continuat (...) riscăm până la 30 de zile de şomaj tehnic anul acesta", a spus liderul Sindicatului Autoturisme Dacia (SAD), Nicolae Pavelescu.

Alţi lideri sindicali care au luat cuvântul şi-au anunţat intenţia de a organiza proteste la Bucureşti, în cazul în care angajaţii vor intra în şomaj tehnic. De asemenea, Nicolae Pavelescu nu a exclus organizarea unui miting la Piteşti în următoarele luni, dacă cererile sindicaliştilor nu vor fi ascultate.

Potrivit reprezentanţilor SAD, la miting participă aproximativ 8.000 de oameni, membri de sindicat de la Dacia şi societăţile furnizoare, precum şi familiile acestora.

SAD solicită guvernanţilor şi clasei politice accelerarea lucrărilor premergătoare şi demararea urgentă a construcţiei autostrăzii Piteşti - Sibiu, susţinerea vânzării autoturismelor din producţia autohtonă şi, pentru a evita transformarea României în groapa de gunoi a Europei, modificări legislative care să descurajeze importul de maşini second-hand, modificarea legislaţiei în vederea introducerii contractelor de muncă la nivel naţional şi de ramură şi asigurarea unei asistenţe medicale la standarde europene, ţinând cont de necesităţile sanitare ale locuitorilor din Mioveni şi din împrejurimi.

Sindicatul precizează că finalizarea autostrăzii Piteşti - Sibiu va genera mii de locuri de muncă şi le va consolida pe cele existente, iar 'tergiversarea continuă a demarării lucrărilor induce ideea că există alte interese de a submina această importantă lucrare, finanţată de fapt cu bani europeni'.

Alte două mitinguri de amploare, care au avut ca punct central urgentarea construirii tronsonului de autostradă dintre Piteşti şi Sibiu, au fost organizate de sindicaliştii de la Dacia în anii 2014 şi 2015. AGERPRES

×
Subiecte în articol: dacia mioveni protest