x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mineriada din 13/15 iunie: lipsesc din dosar chiar ucigaşii

Mineriada din 13/15 iunie: lipsesc din dosar chiar ucigaşii

de Diana Scarlat    |    14 Iun 2018   •   11:53
Mineriada din 13/15 iunie: lipsesc din dosar chiar ucigaşii

Mineriada din 13/15 iunie 1990 se comemorează în aceste zile, iar victimele așteaptă noul termen în procesul redeschis cu doi ani în urmă. Noul Cod penal, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2014, a făcut posibilă redeschiderea dosarului Mineriadei, numai că sunt inculpate doar 14 persoane și lipsesc cei care au tras în manifestanți.

Procesul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 nu se judecă încă pe fond, fiind abia în faza în care se stabilesc inculpații. Decizia care se va lua la finalul acestei luni va stabili dacă dosarul va pleca mai departe, în instanță, în forma actuală sau va fi refăcut. Victimele cer refacerea acestui dosar, spunând că nu s-a ținut cont de foarte multe dovezi care incriminează un număr mult mai mare de persoane, nu doar cele 14 care au deja calitatea de inculpați. „Următorul termen va fi pe 28 iunie. Din punctul nostru de vedere, dosarul nu este bine făcut, pentru că sunt doar 14 persoane inculpate, din 167. Cea mai mare problemă este că lipsesc de pe lista inculpaților exact cei care au tras și i-au omorât pe cei patru care au fost recunoscuți de statul român ca morți în urma acțiunilor autorităților. Au fost și 18 răniți prin împușcare. Dar mai sunt și 167 de morți nerecunoscuți, îngropați la cimitirul Străulești. Dosarul s-a redeschis în 2014 și a fost trimis la instanță în 2016. Noi am cerut să se cerceteze și problema celor 167 de morți îngropați la Străulești II, dar nu s-a admis. Despre acei oameni se spune că pur și simplu au dispărut, că ar fi fugit din țară și nu s-au mai întors, dar nici n-au mai luat legătura cu familiile lor. Nu noi trebuie să facem cercetări în acest caz, ci procuratura. Groparii au recunoscut, în ancheta făcută de noi, că acei morți au fost îngropați acolo. Dacă dosarul va fi trimis la instanță așa cum este acum, nu se va mai putea adăuga nimic, deși s-au pierdut pe drum foarte mulți dintre cei care ar trebui să fie inculpați”, a explicat, pentru Jurnalul, Viorel Ene, președintele Asociației Victimelor Mineriadelor din România (AVMR) 1990-1991.

Teama că făptuitorii vor scăpa

Pe lista insulpaților se află fostul președinte al României, Ion Iliescu, și fostul premier, Petre Roman, dar victimele susțin că mai sunt multe nume sonore care lipsesc. De asemenea, AVMR acuză procurorii care au instrumentat acest dosar că i-au inclus în lista inculpaților doar pe cei care ar putea scăpa nepedepsiți. „Au fost citați doar cei care au peste 65 de ani, care pot să scape în final nepedepsiți. Lipsesc ministerele implicate, lipsesc persoane importante. În plus, procurorii, în bătaie de joc, au trimis în judecată Guvernul României, ceea ce nouă ni se pare aberant. Ar trebui să fie citați cei care sunt responsabili civilmente. Noi sperăm că dosarul va fi întors și reinstrumentat cum trebuie”, a adăugat președintele AVMR.

Deși dosarul Mineriadei din 1990 a fost redeschis după ce s-a eliminat prescripția pentru infracțiunea de omor, nu apar ca inculpați tocmai cei care l-au comis, în acest caz. Victimele sunt revoltate și cer reinstrumentarea întregului dosar.

 

×
Subiecte în articol: mineriada din 13-15 iunie