x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministerul Tineretului şi Sportului va lansa programul "România în mişcare" la începutul anului 2018

Ministerul Tineretului şi Sportului va lansa programul "România în mişcare" la începutul anului 2018

23 Noi 2017   •   14:04
Ministerul Tineretului şi Sportului va lansa programul "România în mişcare" la începutul anului 2018

Ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, a anunţat, joi, în cadrul Conferinţei Naţionale "Trecut, prezent şi viitor în sportul românesc", lansarea programului "România în mişcare", care va avea loc la începutul anului 2018. 

"Sper să adoptăm programul 'România în Mişcare' la sfârşitul lunii decembrie, iar din ianuarie să ne apucăm de muncă. Scopul acestuia este îmbunătăţirea accesului la sportul organizat pentru cetăţenii români indiferent de vârstă, gen sau profil socio-economic. Implementarea programului va fi făcută de către Direcţiile Judeţene de Sport, iar valoarea finanţării va fi undeva la 25.000 de lei pe proiect. Ne gândim ca în fiecare judeţ să avem undeva la 4 astfel de proiecte. Vrem să îl implementăm cât mai repede, chiar de la 1 ianuarie, pentru că nu mai putem aştepta. Trebuie să facem ceva. România are nevoie de sport", a spus ministrul. 

Acesta a menţionat că viitorul reprezintă "o responsabilitate uriaşă" pentru factorii decizionali şi că acum este momentul zero pentru sportul românesc. 

"Sportul ar trebui să devină o prioritate pentru orice guvern. Mă repet, eu sunt un partener pentru toţi cei din sport şi sper ca societatea românească să conştientizeze importanţa sportului. Sportul a avut un rol esenţial în ceea ce priveşte identitatea poporului român. Trecutul sportului românesc îl ştim toţi şi ne mândrim cu el. Prezentul îl cunoaştem, în timp ce viitorul ne aparţine nouă, factorilor decizionali. Este o responsabilitate uriaşă pentru că este momentul zero în sportul românesc. Nu mai putem trăi în trecut", a adăugat Marius Dunca. 

Programul "România în mişcare" este alcătuit din trei componente: sprijin pentru sportul organizat la nivel judeţean (asociaţii judeţene) prin finanţări de proiecte; organizarea de competiţii sportive şcolare destinate elevilor din clasele III-VI, care nu sunt legitimaţi la cluburi; acţiuni de promovare a sportului şi mişcării tip "Săptămâna europeană a sportului" de două ori pe an (în lunile februarie şi iunie). 

MTS speră să atragă la competiţiile şcolare o participare de aproximativ 1.500-2.000 de elevi în fiecare judeţ. 

Bugetul programului "România în mişcare" este de 9 milioane de lei şi va fi distribuit după cum urmează: 4,5 milioane de lei - concursuri de proiecte, 3 milioane de lei - competiţii şcolare, 1,5 milioane de lei - săptămânile sportului. 

În cadrul Conferinţei Naţionale "Trecut, prezent şi viitor în sportul românesc", organizată sub auspiciile Centenarului Marii Uniri de la 1918, ministrul Marius Dunca a acordat plachete unor personalităţi din sport precum Marin Dragnea (general de război, fost preşedinte al Comitetului Olimpic Român), Alexandru Lăzărescu (profesor de sport, fost secretar general al Federaţiei Române de Tenis şi fost şef al delegaţiei României la 7 ediţii ale Jocurilor Olimpice), Anghel Vrabie (profesor de sport, component al delegaţiei României la 5 ediţii ale JO) şi Radu Bidiugan (directorul Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport). 

La eveniment au fost prezenţi ministrul Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, dar şi foşti campioni şi personalităţi sportive precum Ivan Patzaichin, Ion Ţiriac, Cristian Balaj, George Cosac, Laura Badea-Cârlescu, Alin Petrache, Gheorghe Vişan, Irina Deleanu, Octavian Bellu, Elisabeta Lipă şi Gabriela Szabo. De asemenea, la conferinţă au participat sportivii Bianca Răzor (atletism), Andrei Muntean (gimnastică), Gianina Beleagă (canotaj) şi Alin Moldoveanu (tir sportiv), aceştia răspunzând întrebărilor celor prezenţi în sală. 
AGERPRES

×