x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Navigator medical pentru pacienții cu cancer pulmonar

Navigator medical pentru pacienții cu cancer pulmonar

de Monica Cosac    |    01 Oct 2020   •   10:36
Navigator medical pentru pacienții cu cancer pulmonar

În fiecare an, peste 11.000 de români primesc diagnosticul de cancer pulmonar și mai  mult de 10.000 dintre ei își pierd viața din această cauză. Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) și-a propus să crească rata de supraviețuire a acestor pacienți, prin scurtarea timpului de la suspiciunea unui astfel de diagnostic, la inițierea tratamentului, lucru care este posibil cu ajutorul unui navigator medical. 

 


Cancerul pulmonar este principala cauză de mortalitate oncologică în țara noastră. Conform datelor Globocan 2018, în fiecare an apar 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar 10.277 de persoane își pierd viața anual din această cauză. Specialiștii spun că mortalitatea este ridicată din cauza diagnosticării în faze avansate, dar și a timpului îndelungat până la inițierea terapiei țintite. 


„Punerea diagnosticului de cancer bronhopulmonar în cel mai scurt timp de la momentul apariției suspiciunii este o etapă vitală în asigurarea tratamentului potrivit la momentul potrivit. Din păcate, în foarte multe dintre cazuri, acest diagnostic este pus cu întârziere de luni întregi, în condițiile în care media de supraviețuire este de 6-18 luni și doar aproximativ 20% dintre pacienți trăiesc mai mult de un an. A venit momentul ca timpul petrecut de la suspiciune la un diagnostic confirmat de cancer bronhopulmonar să fie scurtat, iar navigatorul de pacienți are exact acest rol”, spune Cezar Irimia, președintele FABC, cu ocazia lansării proiectului-pilot „Navigator pentru pacienții cu cancer bronhopulmonar”.


50 de locuri disponibile


Prin intermediul acestui proiect ne adresăm direct persoanei cu suspiciune de cancer bronhopulmonar (...). Pentru această categorie de persoane, potențiali pacienți, timpul este cu adevărat cea mai importantă resursă. Navigatorii de pacienți sunt alături de ei, de familiile lor și de medici, astfel încât să se asigure că timpul este de partea lor”, declară Victoria Asanache, primul navigator medical din România și fondator Amazonia Navigators.
Pentru a avea acces la programul de navigare, persoanele care sunt în situația de a avea „suspiciune confirmată de cancer bronhopulmonar” trebuie să aibă un bilet de trimitere de la medicul de familie valid, să acceseze platforma https://callcenter.i-pacient.ro/, unde trebuie să se înregistreze și să primească un cont de utilizator, care le dă acces direct la informații. Serviciile sunt gratuite, în limita celor 50 de locuri disponibile în cadrul proiectului-pilot. 


Proiectul a fost lansat de FABC în parteneriat cu Asociația Bolnavilor de Cancer (ABC), Amazonia Navigators, Societatea Română de Pneumologie și Societatea Națională de Oncologie Medicală. 
 

×