x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ocupaţii ucise de tehnologie

Ocupaţii ucise de tehnologie

30 Apr 2017   •   20:02
Ocupaţii ucise de tehnologie

Astăzi, tehnologia e regină, dar erau vremuri când oamenii făceau mai totul cu mâinile lor. Meserii altădată comune – lampagiu, dactilograf, sacagiu – au dispărut treptat, iar truda meseriașilor a fost înlocuită cu activitatea mașinilor, scrie clickpentrufemei.ro.

Lampagiu

Pe vremuri, și în orașele din târgurile de la noi exista romantica meserie de lampagiu. Acesta folosea o prăjină lungă pentru a aprinde lămpile stradale cu gaz aerian. În poezia Romanță, a lui Miron Radu Paraschivescu, se amintește de această meserie uitată: „O ceață cobora ușor,/ Simțeam în suflet un fior,/ Iar lampagiu-n cap de uliți/ Prindea o stea în vârf de suliți“. Timișoara în fost, în 1884, primul oraș european iluminat cu lămpi electrice.
Dactilograf

Dactilografia era o meserie foarte populară în rândul femeilor, care ocupau acest post datorită îndemânării şi rapidităţii lor. Volumul de muncă era foarte mare, iar cine greșea o literă, trebuia, cel mai adesea, să o ia de la capăt. O bună parte din actele oficiale – documente juridice, certificate, petiții - erau obligatoriu dactilografiate.

×
Subiecte în articol: lampagiu dactilografie meserii tehnologie