x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Organizaţia Salvaţi Copiii solicită implementarea unor programe de educaţie sexuală pentru adolescentele din întreaga ţară

Organizaţia Salvaţi Copiii solicită implementarea unor programe de educaţie sexuală pentru adolescentele din întreaga ţară

11 Oct 2017   •   16:32
Organizaţia Salvaţi Copiii solicită implementarea unor programe de educaţie sexuală pentru adolescentele din întreaga ţară

Organizaţia Salvaţi Copiii România solicită autorităţilor decidente implementarea unor programe care să asigure accesul la educaţie sexuală şi consiliere privind sănătatea reproductivă pentru adolescentele din întreaga ţară, informează un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

Sarcina în adolescenţă şi căsătoria timpurie sunt cauze majore ale vulnerabilizării fetelor, care îşi pierd, astfel, dreptul la copilărie, iar România, prin comparaţie cu alte state ale lumii, înregistrează o situaţie îngrijorătoare la aceşti doi indicatori de protecţie a fetelor: 6,7% dintre adolescentele cu vârsta între 15 şi 19 ani se căsătoresc, iar 34 de fete din 1.000 devin mame, se arată în comunicat.

Căsătoria timpurie are consecinţe devastatoare pentru viaţa unei fete, a cărei copilărie se termină mult prea curând, prin intrarea forţată în perioada de maturitate şi maternitate, înainte de a fi pregătită din punct de vedere fizic şi mental, şi prin privarea de dreptul la educaţie şi dezvoltare personală, se arată în comunicatul Organizaţiei Salvaţi Copiii.

"Când o fată se căsătoreşte la o vârstă fragedă, şi uneori vorbim despre 15, 16 ani, rolul ei ca soţie şi mamă devine prioritar. Este mult mai probabil să părăsească şcoala şi este vulnerabilă în faţa abuzurilor. De altfel, lipsa protecţiei împotriva abuzurilor sexuale şi precaritatea educaţiei sexuale au condus la o creştere a numărului de copii cu copii, la un nivel caracteristic mai degrabă continentului african decât celui european", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Complicaţiile cauzate de sarcină şi de naştere reprezintă a doua cauză principală de deces pentru fetele adolescente cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani la nivel global, precizează Salvaţi Copiii.

Efect al lipsei accesului la îngrijiri şi educaţie pentru sănătatea sexuală şi a reproducerii, rata naşterilor în rândul adolescentelor între 15 şi 19 ani din România este îngrijorătoare, înregistrând 34 de naşteri la 1.000 de adolescente. În Europa, doar două state prezintă o situaţie relativ mai gravă: Bulgaria şi Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 naşteri.

"Este un semnal de alarmă faptul că România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă decât state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3) şi Mauritius (28,3)", precizează Salvaţi Copiii.

Datele Eurostat (2015) arată că, în Uniunea Europeană, România înregistrează cel mai mare număr de naşteri cu mame între 10 şi 17 ani (9.282 de naşteri, adică 4,7% din totalul naşterilor din 2015, din care 676 erau minore între 10 şi 14 ani). Această situaţie a determinat Comitetul ONU pentru Drepturile Economice, Sociale şi Culturale şi Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului să atragă atenţia Guvernului României, prin intermediul rapoartele lor periodice, că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naţionale pentru a asigura accesul la educaţie sexuală şi consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele şi adolescentele din ţară, se mai arată în comunicatul Organizaţiei Salvaţi Copiii.

×
Subiecte în articol: Salvaţi Copiii