x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Premieră în România. S-a făcut primul transplant de plămâni

Premieră în România. S-a făcut primul transplant de plămâni

de Monica Cosac    |    19 Apr 2018   •   13:29
Premieră în România. S-a făcut primul transplant de plămâni
Sursa foto: ollega/Getty Images/iStockphoto

Primul transplant pulmonar din ţara noastră a fost făcut, ieri dimineaţă, la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din Bucureşti. Pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă şi este monitorizat, conform procedurilor, pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI). Bărbatul care a fost transplantat este din Iaşi şi se afla de un an pe lista de aşteptare a unităţii medicale.

Plămânii au fost prelevați în timpul nopţii trecute, de la un pacient al Spitalului de Urgenţă Floreasca, donatorul fiind victima unui accident vascular cerebral. „Organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, la ora 1,30, în data de 18 aprilie 2018. Acordul de prelevare de organe din partea familiei a fost obţinut ieri, în data de 17 aprilie 2018, la ora 9,30, iar prelevarea a început la ora 23,30. Transplantul s-a efectuat, astăzi, la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” de la ora 4,00 până la ora 11,00, cu o pauză de o oră şi jumătate între cei doi plămâni”, a transmis unitatea medicală, precizând că “pacientul a suportat bine operaţia extrem de complexă” şi se află în monitorizare pe ATI.

Echipa medicală care a efectuat dificila intervenţie a condusă de dr. Igor Tudorache - medic român care profesează de mai mulţi ani în străinătate. El este şeful Centrului de Transplant Pulmonar de la Hanovra şi anunţase încă din  toamna anului 2016 că va colabora cu Spitalul „Sfânta Maria” pentru transplanturile pulmonare din România. În timpul operaţiei, medicul Igor Tudorache a avut alături de doi chirurgi din Spitalul „Sfânta Maria”, echipa de anestezie şi asistentele medicale fiind din acelaşi spital.

Pacientul, Mugurel Amariţei, a depus în 2015 cerere de finanţare pentru transplant în străinătate, iar Direcţia de Sănătate Publică Iaşi i-a trimis dosarul către trei clinici. Clinica AKH din Viena a fost singura care a răspuns, refuzând pentru că pe lista de aşteptare mai erau încă patru pacienţi din România, potrivit presei locale.

„Sfânta Maria”, singurul centru acreditat

Spitalul „Sfânta Maria”, aflat în administrarea Primăriei Capitalei, este singura unitate medicală acreditată din România pentru transplantul pulmonar. Cu un an în urmă, fostul ministru al Sănătăşii, Florian Bodog a anunţat că Centrul de la „Sfânta Maria” a fost inclus în Programul Naţional de Transplant Pulmonar şi că depinde doar de echipa medicală de acolo să demareze transplantul de plamân în România. Pentru fiecare transplant realizat aici, statul va plăti în jur de 85 de mii de euro.

Pacientul care a fost supus primei intrevenţii de transplant pulmonar din România este un ieşean de 37 de ani, care, în 2011, a fost diagnosticat cu multiple afecţiuni pulmonare, iar în ultimii trei ani a trăit conectat la aparatul de oxigen.

 

 

×
Subiecte în articol: transplant plamani romania