x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Problemele românilor cu hepatite, dezbătute în PE

Problemele românilor cu hepatite, dezbătute în PE

de Monica Cosac    |    29 Sep 2017   •   11:30
Problemele românilor cu hepatite, dezbătute în PE
Sursa foto: jarun011/Getty Images/iStockphoto

Lipsa unui sistem naţional şi eficient de monitorizare a hepatitelor virale şi lipsa măsurilor de depistare a persoanelor infectate sunt două dintre principalele probleme ale României în abordarea afecţiunilor hepatice, discutate la summit-ul „Eliminarea hepatitei C în România”, organizat în Parlamentul European (PE). Cu toate că numărul bolnavilor cu hepatite virale B şi C este estimat la aproape 1,5 milioane de persoane, autorităţile române încă sunt la stadiul de promisiuni în privinţa depistării acestor pacienţi.  

Asociaţiile de pacienţi au atras din nou atenţia asupra problemelor cu care se confruntă bolnavii din România şi au accentuat că este necesară implicarea tuturor factorilor de decizie pentru a putea atinge obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), şi anume eliminarea hepatitelor virale până în anul 2030.

„APAH-RO militează pentru drepturile pacienţilor cu afecţiuni hepatice încă din anul 2009 şi, mai concret, pentru o Strategie Naţională privind Hepatitele. În tot acest timp am încercat să atragem atenţia autorităţilor naţionale şi internaţionale, companiilor din domeniul farmaceutic, mass media şi cetăţenilor că hepatita este o boală infecţioasă cu impact public şi multiple consecinţe sociale şi economice. De aceea, sistemul de sănătate românesc are nevoie de un plan integrat care să acopere etape cruciale precum prevenţia şi screening-ul, diagnosticarea, tratamentul şi monitorizarea pacienţilor aşa cum susţine şi strategia OMS privind hepatitele virale”, a arătat Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), la summit-ul organizat în Parlamentul European.  Aceasta a subliniat, de asemenea, că este nevoie de o viziune realistă asupra situaţiei din România: răspândire preponderent rurală, acces greoi la servicii medicale, foarte multe persoane neasigurate etc.

Prezentă la dezbatere, Corina Silvia Pop, secretar de Stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat că urmează să apară o Strategie Naţională privind hepatitele B, C şi D şi a vorbit despre demararea unui program de screening, în două faze, pentru hepatitele B, C şi D – formare & conştientizare publică, respectiv serviciile concrete de depistare.

Potrivit estimărilor specialiştilor, în prezent, peste 800.000 de români sunt infectaţi cu virusul hepatitei B, în timp ce aproximativ 600.000 suferă de hepatită C.

 

×
Subiecte în articol: hepatita c