x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Programul „Laptele şi cornul cu mucegai”

Programul „Laptele şi cornul cu mucegai”

de Monica Cosac    |    12 Iun 2019   •   11:25
Programul „Laptele şi cornul cu mucegai”

Cu doar câteva zile înainte de închiderea anului şcolar, două unităţi de învăţământ din Târgu Mureş au semnalat că produsele de panificaţie primite pentru copii, în cadrul programului guvernamental „Laptele şi cornul”, prezintă mucegai. În urma analizelor efectuate, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mureş a constatat că există mucegaiuri „la unul dintre sortimentele distribuite”. „Prezenţa mucegaiului poate provoca, pe lângă probleme respiratorii, şi reacţii alergice la copii. Unii spori de mucegai conţin microtoxine care pot produce chiar simptome gastro-intestinale şi boli digestive mult mai grave”, a explicat dr. Gabriela Uifăleanu, purtătorul de cuvânt al DSP Mureş. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş spun că, în urma acestor rezultate, s-a decis sistarea distribuirii acestor produse, până la rezolvarea problemei.

În luna mai, Consiliul Judeţean Mureş anunţa că, pentru distribuirea produselor de panificaţie, câştigătoarea licitaţiei va primi pentru următorii doi ani suma de 8,8 milioane de lei, din care pentru anul şcolar 2018-2019 se va cheltui suma de 998.000 lei.

 

Tot în această perioadă, mii de astfel de cornuri, care ar fi trebuit să ajungă la elevi, au fost găsite aruncate pe malul râului Mureş, într-o zonă greu accesibilă din apropierea oraşului Ocna Mureş. Produsele de panificaţie expirate şi mucegăite reprezintă o sursă de poluare pentru râul Mureş.

×