x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Proiect: Bonurile de masă, majorate la 20 de lei

Proiect: Bonurile de masă, majorate la 20 de lei

de Monica Cosac    |    12 Apr 2019   •   10:35
Proiect: Bonurile de masă, majorate la 20 de lei

Veşti bune pentru cei peste două milioane de români care primesc bonuri de masă de la angajatori. Valoarea tichetului de masă din România este, în prezent, printre cele mai mici din Europa, însă aceasta ar putea fi majorată, conform unui proiect legislativ înregistrat recent la Senat, ajungând la 20 de lei, faţă de 15,18 lei, cât este acum.

Proiectul depus la Parlament de mai mulţi deputaţi PSD modifică Legea nr.165/2018 în sensul actualizării valorii nominale a tichetului de masă la 20 de lei. Potrivit iniţiatorilor, „valoarea actuală nominală a unui tichet de masă este de 15,18 lei (înainte de impozitare) şi nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 21,40 lei”.

Mai mult, valoarea actuală a acestor bonuri de masă este printre cele mai mici din Europa. „Dacă în România valoarea este aproximativ 3,21 euro, în Spania este 11 euro, în Belgia este 8 euro, în Franţa este 11,04 euro, în Grecia este de 6 euro, iar în Portugalia este de 7,63 euro”, susţin iniţiatorii. În opinia acestora, „crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivel corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, diminuându-se economia subterană”.

În expunerea de motive, iniţiatorii mai spun că pentru comercianţii de produse alimentare, restaurante, cantine, creşterea valorii nominale a tichetului de masă ar însemna creşterea cifrei de afaceri, clienţi stabili, oportunităţi de dezvoltare. De asemenea, o valoare nominală mai ridicată va creşte puterea de cumpărare a beneficiarilor şi va duce la dezvoltarea serviciilor de catering.

„Valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 20 de lei la data aplicării prevederilor acestei legi. Prevederile legii intră în vigoare în data de 1 a lunii următoare celei în care legea se publică în Monitorul Oficial”, prevede textul iniţiativei legislative, care a fost semnată de deputaţii Valeriu Steriu, Liviu-Ioan Balint, Dumitru Gherman, Violeta Răduş şi Ioan Terea.

Proiectul va fi dezbătut mai întâi în Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: bonuri de masa