x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Protest de Ziua Femeii: „Nu-mi cumperi tăcerea cu o floare”

Protest de Ziua Femeii: „Nu-mi cumperi tăcerea cu o floare”

de Monica Cosac    |    09 Mar 2018   •   08:51
Protest de Ziua Femeii: „Nu-mi cumperi tăcerea cu o floare”
Sursa foto: Karina Knapek

Zeci de femei au participat, ieri, la un flashmob în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a atrage atenţia asupra violenţei domestice. Ele au reclamat atât lipsa de protecţie a femeii în faţa violenţei de gen, cât şi modul în care poliţiştii interacţionează cu femeile care reclamă agresiunile.

Protestul a început cu citirea unui manifest care a inclus solicitările legate de ordinul de protecţie şi măsuri de combatere a violenţei domestice, precum şi solicitări privind modul în care trebuie să acţioneze instituţiile în ceea ce priveşte agresorii. Evenimentul a culminat cu aruncarea unor garoafe pe treptele sediului MAI.

Protestatarele spun că nu sunt suficiente gesturile de complezenţă pe care le fac bărbaţii, cum este acela de a da o floare unei femei pentru a-şi cere iertare pentru agresivitate sau violenţă. “Nu iubeşti dacă loveşti” şi “Nu-mi cumperi tăcerea cu o floare” se regăsesc printre mesajele transmise de femei.

De asemenea, ele au cerut găsirea unei soluţii astfel încât femeile să poată depune sesizări asupra modului în care au fost tratate de agenţii de poliţie. „Poliţiştii reclamaţi trebuie să fie evaluaţi şi să primească avertizări imediat. Cerem adoptarea de urgenţă a unor proceduri de lucru a poliţiei cu privire la normele de implementare şi supraveghere a ordinelor de protecţie”, a spus una dintre participantele la flashmob, precizând că ordinul de protecţie există în legislaţie încă din anul 2012, dar nici până acum nu există proceduri de monitorizare.

Totodată, ele cer o sesiune de formare a angajaţilor din poliţie privind specificitatea interacţiunii cu victimele agresiunilor sexuale şi victimele violenţei domestice.

„Lacunele legislative şi operaţionale sunt dublate de comportamentul descurajant al unor poliţişti. Atitudinea poliţiştilor atârnă greu în decizia femeilor de a merge mai departe pe drumul instituţional spre eliberarea din situaţia de violenţă”, a explicat femeia.  

În timpul protestului o delegaţie de şase femei a fost chemată în sediu

×
Subiecte în articol: protest ziua femeii