x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Proteste, în această seară, la Cluj, Timişoara şi Oradea

Proteste, în această seară, la Cluj, Timişoara şi Oradea

17 Feb 2017   •   23:22
Proteste, în această seară, la Cluj, Timişoara şi Oradea
Sursa foto: Victor Stroe

Proteste împotriva Guvernului au avut loc vineri seara în câteva oraşe, la Oradea organizatorii manifestaţiilor strângând semnături pentru Proclamaţia România 2017, lansată de Iniţiativa Timişoara şi de Corupţia Ucide.

* BIHOR

Un grup de 25 de persoane au protestat vineri seară în Piaţa Unirii din Oradea, după ce, în cursul zilei, la Instituţia Prefectului Bihor a fost depus un document în care se solicită demisia cabinetului Grindeanu, semnat de doi dintre organizatorii protestelor, Sebastian Duma şi Cristian Clăpan.

"Astăzi am depus o cerere oficială pentru demisia Guvernului, semnată de doi dintre cei care am organizat protestele în Oradea, în speţă eu (Sebastian Duma, n.r.) şi Cristian Clăpan, semnată de noi, dar în numele protestatarilor din Oradea. Am precizat acolo seria de motive pentru care considerăm că acest guvern nu mai este credibil, aşa cum o spunem deja din 18-20 ianuarie. În continuare ne menţinem solicitarea ca acest guvern să demisioneze, aşa cum s-a întâmplat şi la Bruxelles, astăzi", a declarat, pentru AGERPRES, Sebastian Duma.

Guvernanţilor li se reproşează că, pofida avertismentelor din sistemul judiciar, de la Ambasadele occidentale, de la preşedintele Klaus Iohannis precum şi din stradă, au ales să adopte ordonanţa 13 în toiul nopţii, "hoţeşte", precum şi faptul că "sfidează" şi "se comportă cu aroganţă în continuare".

"Eu cred că sunt motive suficiente ca domnul Grindeanu să se retragă, să-şi dea demisia, să avem un alt guvern din partea acestei alianţe, care să prezinte încredere. Nu credem că domnii Dragnea şi Tăriceanu, care - să nu fim naivi! - lucrează împreună, nu credem că au renunţat la planul de a se face scăpaţi. De puşcărie, unul dintre ei, iar celălalt, de o posibilă condamnare", a afirmat Duma.

Acesta a menţionat că urmează şi alte forme de rezistenţă şi organizare, pe lângă proteste. Duminică seara se preconizează un număr mai mare de protestatari şi un marş prin oraş, ocazie cu care, în Piaţa Unirii, se vor aduna semnături de susţinere pentru Proclamaţia 2017.

"Am avut şi noi proclamaţia noastră, dar până la urmă am decis să susţinem Proclamaţia 2017, care este izvorâtă din Proclamaţia Iniţiativei Timişoara. Vom aduna semnături de susţinere pentru această proclamaţie. Am închiriat, pentru o lună, o căsuţă poştală pentru cei care vor să trimită din alte zone din Bihor sau din ţară, dar vom aduna semnături şi aici în Piaţă. Le vom aduna până când le vom trimite în mod oficial la Parlament, la Preşedinţie, la Guvern sau unde va mai fi cazul", a precizat Sebastian Duma.

Cei 25 de orădeni, adunaţi în cerc sub un tricolor, au scandat, "acompaniaţi" de fluiere şi vuvuzele, fluturând drapele, sloganuri precum: 'Demisia! Demisia! Demisia!', 'La zero grade/Guvenul cade/ La minus cinci/Şi doi preşedinţi!', 'Apărarea, Judecarea/Cu celeritate/Nu tergiversate!', 'Cu executare/Nu cu suspendare!', 'Asta e hoţie/Nu democraţie!' şi 'Asta e trădare/Nu e guvernare!'.

* CLUJ

Aproximativ 100 de persoane au revenit, vineri, începând cu ora 19,00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta împotriva Guvernului Grindeanu şi a PSD.

Manifestanţii au mărşăluit şi prin zona centrală a oraşului şi au scandat lozinci antiguvernamentale şi anti-PSD.

Recordul de protestatari la Cluj-Napoca, peste 50.000, a fost înregistrat pe 5 februarie.


* TIMIŞ

Circa 60 de persoane au fost prezente vineri seara, în Piaţa Victoriei, în a 18 seară a protestelor declanşate în 31 ianuarie.

Repertoriul scandărilor a fost mult mai sărac decât în serile anterioare, oamenii limitându-se la lozincile mobilizatoare de genul ''Timişoara trezeşte-te'' sau ''Rezistăm''.

Organizatorii protestului au susţinut că duminică se aşteaptă să fie din nou mai multă lume la miting, în timpul săptămânii reunindu-se doar câte persoane, pentru ca manifestaţiile să nu fie întrerupte şi să fie menţinut spiritul lor.

După aproximativ o oră, oamenii au părăsit Piaţa Victoriei.

Sursa - AGERPRES

×
Subiecte în articol: proteste cluj timisoara oradea