x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Protestul sindicatelor la Guvern. O delegație, primită de Tudose

Protestul sindicatelor la Guvern. O delegație, primită de Tudose

04 Oct 2017   •   12:20
Protestul sindicatelor la Guvern. O delegație, primită de Tudose
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

O delegaţie a protestatarilor prezenţi la mitingul din Piaţa Victoriei va fi primită la discuţii la sediul Guvernului, începând cu ora 11:30, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Alexa Ioneta, preşedintele Sindicatului Feroviar AFER. 

Potrivit sursei citate, din delegaţia care a intrat la discuţiile de la Guvern fac parte: preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, liderul sindical al mecanicilor feroviari, Iulian Măntescu şi preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă. 

Câteva mii de reprezentanţi ai sindicatelor din mai multe domenii de activitate protestează, miercuri, în Piaţa Victoriei din Capitală, în faţa Guvernului, nemulţumiţi, printre altele, de măsura autorităţilor de a transfera contribuţiile de asigurări din sarcina angajatorului în cea a angajatului. 

Potrivit organizatorilor, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", la miting sunt aşteptaţi să participe în intervalul 11:00 - 16:00, un număr de 10.000 de protestatari. Acţiunea de protest are avizul comisiei de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice constituită la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti. 

Protestatarii scandează şi afişează bannere pe care scria: "Nu sporurilor de 1%", "Nu eliminării tichetelor de masă", "Faceţi din sănătate o prioritate" sau "Dreptul de a negocia nu se negociază". 

Pe lista revendicărilor Cartel Alfa se află oprirea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat şi deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la propunerea comună de modificare a Legii 62/2011 a celor cinci confederaţii sindicale înaintată guvernului. 

De asemenea, nemulţumirile membrilor confederaţiei vizează şi Legea salarizării în sistemul public şi Legea dialogului social. 

La evenimentul din Piaţa Victoriei sunt aşteptaţi şi peste 3.000 de membri ai Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară', au anunţat reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă, transmis miercuri AGERPRES. 

Conform sursei citate, imediat după miting Federaţia va organiza Marşul pentru sănătate, pe traseul Piaţa Victoriei - Ministerul Muncii - Ministerul Sănătăţii. "Aceste forme de protest, desfăşurate pentru susţinerea revendicărilor acestei organizaţii, sunt ultimele dinainte grevei din sănătate", precizează sindicaliştii. 

Motivul protestelor demarate de către Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' îl constituie nemulţumirea membrilor de sindicat şi a tuturor salariaţilor faţă de scăderea veniturilor prin aplicarea legii 153/2017 şi prin intenţia Guvernului de a creşte impozitarea salariului de bază. 

Printre revendicări se mai află: renunţarea la creşterea impozitării salariului de bază (realizată prin introducerea contribuţiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului) care determină o scădere medie a veniturilor cu 22%; renunţarea la eliminarea de facto a sporurilor pentru condiţiile de muncă pentru angajaţii din sănătate, această măsură determinând o scădere medie a veniturilor cu 40%; menţinerea drepturilor aferente tichetelor de masă, eliminarea acestora de la 1 ianuarie 2018 reprezentând o pierdere medie a veniturilor de 8%; menţinerea programului de muncă al medicilor aferent normei de bază şi gărzilor suplimentare în forma actuală, modificarea acestuia determinând o reducere medie a veniturilor medicilor care efectuează gărzi de 20%; reintroducerea personalului nemedical în anexa specifică sectorului sănătate şi aplicarea sporurilor pentru întreg personalul din unităţile sanitare; menţinerea drepturilor salariaţilor aferente concediilor de odihnă suplimentare; introducerea măsurilor de reformă a relaţiilor de muncă, conform propunerilor înaintate de Federaţia 'Solidaritatea Sanitară' la contractul colectiv de muncă. 

În perioada 25-29 septembrie, au avut loc acţiuni de protest la Prefecturile de judeţ şi discuţii pentru susţinerea revendicărilor în cadrul Comisiilor de dialog social.AGERPRES

×