x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Rechizite și dezvoltare personală pentru copiii vulnerabili

Rechizite și dezvoltare personală pentru copiii vulnerabili

de Monica Cosac    |    14 Iul 2020   •   18:50
Rechizite și dezvoltare personală pentru copiii vulnerabili

Patru noi centre de zi, destinate prevenirii separării copiilor vulnerabili de familiile lor, vor fi deschise în județele Mureș și Brașov, a anunțat, ieri, Organizația Salvați Copiii. Aici, 230 de copii expuși riscului de separare vor beneficia de servicii sociale complexe. Micuții vor primi, pe de o parte, sprijin material constând în rechizite, alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar vor participa și la activități de dezvoltare personală și dobândirea de deprinderi de viață independentă. De asemenea, sunt oferite servicii de consiliere și sprijin psihologic pentru 110 copii expuși riscului de separare și sprijin pentru părinți și copii localizați în Târgu Mureș.

Potrivit unui studiu despre centrele de plasament din țara noastră, copiii instituționalizați sunt mult mai expuși diferitelor forme de abuz și neglijare. La maturitate, acești copii pot manifesta lipsă de empatie, inflexibilitate cognitivă, comportamente agresive, tulburări de adaptare, comportamente de disimulare a adevărului. Datele oficiale arată că peste 52.000 dintre copii din România erau, la finalul anului 2019, în sistemul de protecție specială.

 

„Instituționalizarea are consecințe dramatice și pe termen lung asupra dezvoltării psiho-emoționale, cognitive și sociale a copilului”, a spus Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.

 

 

 

×