x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii care pleacă la muncă în străinătate, obligaţi să ajungă în instanţă

Românii care pleacă la muncă în străinătate, obligaţi să ajungă în instanţă

de Mihaela Bîrzilă    |    04 Apr 2017   •   09:47
Românii care pleacă la muncă în străinătate, obligaţi să ajungă în instanţă
Sursa foto: Xavier_S/Getty Images/iStockphoto

Aproape 21.000 de copii români erau, anul trecut, "orfani cu părinţi", arată cifrele oficiale. Este cazul minorilor rămaşi în grija rudelor sau prietenilor, pentru că şi mama şi tata sunt plecaşi la muncă în străinătate. Legea îi obligă pe părinţii aflaţi în această situaţie să îşi anunţe plecarea - lucru care pune în mişcare un mecanism instituţional prin care să se asigure faptul că minorii vor avea condiţii care să le permită să se dezvolte normal. Însă mulţi consideră legea, care se aplică în forma actuală de numai un an şi jumătate, greu de respectat. Deşi în statisticile oficiale figurează peste 20.000 de copii cu ambii părinţi plecaţi, în 2016, doar pentru 976 dintre ei au fost anunţate autorităţile că sunt lăsaţi printre vecini. 

 

Părinţii care pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii acasă sunt obligaţi să notifice autorităţile cu 40 de zile înainte de a părăsi ţară. Această obligaţie există din 2004 (legea nr. 272/2004) iar în 2015, Guvernul a reglementat şi procedurile prin care aceşti copii sunt identificaţi şi monitorizaţi (Hotărârea nr. 691/2015).
 

Care sunt paşii legali
 

1. Părinţii trebuie să aleagă persoana care are grijă de copil. Aceasta trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă cel puţin 18 ani şi să poată asigura condiţiile necesare pentru creşterea şi îngrijirea unui copil.
2. Părinţii trebuie să meargă la primărie şi să notifice Serviciul Public de Asistenţă Socială că pleacă din ţară şi lasă copilul în grijă cuiva
3. Rudă respectivă va fi dusă în faţă unui judecător pentru a-şi exprima acordul. Ea trebuie să poată dovedi cu acte că are posibilităţi materiale şi condiţii adecvate să crească un copil, de asemenea, să prezinte garanţii morale.
4. Instanţa de tutela sau judecătoria este cea care emite decizia de încredinţare a copilului. Procedura în faţa instanţei este necontencioasă şi, conform legii, se soluţionează în maximum 3 zile de la depunerea cererii. În hotărârea emisă de instanţă, sunt enumerate drepturile şi îndatoririle ce revin persoanei care a preluat exercitarea autorităţii părinteşti
5. Persoană respectivă va trebui să urmeze obligatoriu un program de consiliere la Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei unde domiciliază.
6. Perioada maximă pentru care instanţa poate încredinţa creşterea şi supravegherea copilului unei alte persoane este de un an de zile.


Cum sunt monitorizaţi copiii lăsaţi în grija rudelor
 

Ruda care are copilul în grijă are obligaţia să facă dovada că menţine legătura cu părinţii plecaţi şi să pună la dispoziţia autorităţilor toate informaţiile despre adresa lor din străinătate. În primele 6 luni după plecarea părinţilor, asistenţii sociali vizitează copilul o dată la două luni. După şase luni, dacă nu sunt probleme, se fac vizite de două ori pe an. De fiecare dată, se întocmeşte un raport referitor la evoluţia copilului.
Conform legii, trebuie monitorizaţi şi copiii care revin în ţară după cel puţin un an petrecut în străinătate.


Ce verifică asistenţii sociali
 

- performanţele şcolare, starea fizică a copilului, prietenii acestuia.
- dacă există suspiciuni că este afectată starea emoţională a copilului, acesta poate fi inclus într-un program de consiliere psihologică
- dacă are probleme de sănătate, se contactează medicul de familie şi se fac verificări medicale
- dacă se constată afilierea copilului la un grup de prieteni cu comportament infracţional, inspectorii sociali sunt obligaţi să anunţe poliţia
-dacă există suspiciuni că un copil este abuzat sau nu este bine îngrijit, riscă să ajungă într-un centru de plasament.


Şcolile sunt obligate să raporteze în ultimul trimestru al anului şcolar cazurile elevilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate şi situaţia lor la învăţământ. Amenda prevăzută de lege pentru părinţii care nu notifică autorităţile este cuprinsă între 500 şi 1000 de lei, o sumă care nu pare să-i sperie pe cei care şi-au găsit ceva de lucru în occident şi n-au cum să-şi ia copiii cu ei.
 

  1.  

Ultimele date centralizate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie arată că a crescut de la an la an numărul copiilor victime ale migraţiei forţei de muncă. Vestea bună este că este în scădere numărul copiilor care nu au niciun părinte lângă ei.
 

Câţi copii sunt lăsaţi acasă

 

  1.  

94.662 – numărul total al copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate.
20.560 – au ambii părinţi plecaţi
61.265 – au un singur părinte plecat
976 – lăsaţi la vecini/persoane străine

2015:
 

81.725 – numărul total al copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate
21.847 – copii cu ambii părinţi plecaţi

2014:

 

80.959 – numărul total al copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în afară ţării
22.261 – copii cu ambii părinţi plecaţi

 

×