x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii, reticenți la vaccinul anti-COVID 

Românii, reticenți la vaccinul anti-COVID 

de Monica Cosac    |    23 Oct 2020   •   08:51
Românii, reticenți la vaccinul anti-COVID 

România se numără printre cele mai sceptice țări cu privire la vaccinarea anti-COVID. Un studiu realizat în 28 de țări din lume arată că doar 57% dintre români ar vrea să se vaccineze împotriva virusului SARS-CoV-2, dacă vaccinul ar fi disponibil. Principalul motiv antivaccinare este teama de reacțiile adverse și neîncrederea în eficiența vaccinului.


Potrivit studiului realizat de Ipsos în rândul a peste 20.000 de adulți, în perioada iunie-septembrie, relevă că, la nivel global, trei din patru adulți (74%) s-ar vaccina anti-COVID, iar cel mai mare nivel de acceptare este în China, unde aproape toate persoanele intervievate (97%) au declarat că sunt de acord cu vaccinarea. În topul statelor cu un interes ridicat de vaccinare se află două dintre țările cu cea mai mare rată de infectare - Brazilia (88% din populația adultă vrea să se vaccineze) și India (87%) - dar și Australia (88%), care nu se confruntă în prezent cu un nivel ridicat al cazurilor de coronavirus.


Rușii au vaccin, dar nu îl vor

La polul opus, Rusia se confruntă cu cea mai mare reticență față de vaccinare în rândul populației, cu doar 54%, deși este prima țară care a aprobat un vaccin anti-COVID. De asemenea, Ungaria și Polonia se numără printre țările cele mai sceptice (cu 56%, fiecare). 

România (57%) este pe poziția a patra în topul scepticilor. Potrivit studiului, bărbații români sunt mai degrabă pro-vaccinare (68% intenționează să se vaccineze), comparativ cu femeile (49%). Pe grupe de vârstă, în mod paradoxal, tinerii și persoanele mai în vârstă sunt de aceeași parte a baricadei – 66% dintre persoanele tinere (16-24 ani), respectiv 66% dintre persoanele peste 55 ani sunt pro-vaccinare. Doar jumătate dintre cei cu vârsta între 25-55 ani ar accepta vaccinul. 
   
În prezent, la nivel mondial, se lucrează la peste 100 vaccinuri anti-COVID, 20 dintre acestea fiind în faze avansate de testare. 
 

×
Subiecte în articol: vaccin anti-covid