x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii se tratează singuri

Românii se tratează singuri

de Monica Cosac    |    24 Mai 2018   •   15:51
Românii se tratează singuri

Deşi majoritatea românilor sunt înscrişi la un medic de familie, atunci când au o problemă de sănătare preferă automedicaţia, în loc să meargă la specialist. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu al Docbook, prima aplicaţie de programări online la medic.

Potrivit studiului dat publicităţii ieri, în ciuda faptului că peste 90% din respondenţi au un medic de familie, unul din trei a trecut pragul acestuia doar atunci când au fost bolnavi sau în urmă cu mai bine de un an. Acest lucru este, practice, un indicator al faptului că mulţi aleg să se trateze aşa cum consideră de cuviinţă pentru afecţiuni considerate uşoare, cum ar fi durerile de cap, durerile dentare sau stările generale de rău.

Spre exemplu, trei din patru români îşi tratează durerile de cap cu analzezice, chiar şi atunci când durerea este acută şi durează mai multe zile. Din păcate însă, durerile de cap, deşi comune, nu trebuie tratate cu superficialitate, avertizează specialiştii, mai ales în cazul asocierii cu alte simptome sau în cazul permanentizării acestora.

Printre durerile ignorate de români se numără şi cele dentare. Circa 60% se tratează singuri cu analgezice şi antibiotice atunci când îi dor dinţii sau măselele şi nu merg la dentist de la primele simptome stomatologice.

Respondenţii la sondaj au mai asociat stările febrile, tusea şi voma cu gripa (36%), cu răceala (17%) sau intoxicaţia (12%) ori insolaţia (3%). Durerile în piept sunt şi ele interpretate cu prea multă lejeritate de aproape jumătate din români: 23% consideră că acestea sunt semn de atac de cord, iar alţi 17% le asociază cu stresul.

Riscurile automedicaţiei sunt în primul rând de întârziere a diagnosticului corect, avertizează medicii, şi de „lăsare deschisă a porţii” pentru instalarea complicaţiilor.

73% dintre participanţii la studiu au declarat că iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută şi durează de câteva zile.

 

×
Subiecte în articol: romanii se trateaza singuri