x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Românii vor avea cărți de identitate electronice. Ce noutăți aduce acest document

Românii vor avea cărți de identitate electronice. Ce noutăți aduce acest document

26 Iul 2017   •   13:51
Românii vor avea cărți de identitate electronice. Ce noutăți aduce acest document
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Eliberarea cărţilor de identitate electronice oferă cetăţenilor garanţii suplimentare de securitate, a afirmat, miercuri, directorul Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MAI, Marius Tache, arătând că fiecare cetăţean va avea dreptul, potrivit noului proiect de lege privind evidenţa persoanelor, să aleagă între cartea de identitate simplă şi cartea de identitate electronică. 

"Astăzi este în vigoare o lege prin care actele de identitate includ, în mod obligatoriu, un CIP. Pentru că de trei ani de zile această lege trebuie pusă în aplicare şi pentru că tot de trei ani de zile a existat o dezbatere a societăţii civile legată de aceste CIP-uri, propunem o flexibilizare a abordării acestei legi şi introducem un principiu care este absolut firesc şi care răspunde şi cerinţelor, şi opţiunilor, şi credinţelor tuturor cetăţenilor români. Este principiul de a opta pentru o carte de identitate simplă sau cartea de identitate electronică, având un CIP care să permită accesul la diverse facilităţi pe care informatizarea, tehnologizarea o dau în momentul de faţă", a declarat Marius Tache, în contextul dezbaterii publice organizată de MAI proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români. 

Acesta a explicat că viitoarea carte electronică va conţine un singur CIP, care va permite accesarea serviciilor electronice, stocarea în condiţii de siguranţă a datelor biometrice ale titularului, precum şi utilizarea semnăturii electronice. 

Alte elemente de noutate vizează semnătura olografă, dimensiunea asemănătoare unui card bancar şi inscripţionarea faţă-verso. 

"Proiectul pe care vi-l supunem dezbaterii, pe lângă faptul că oferă posibilitatea cetăţeanului să opteze pentru CI sau CIE, vine şi cu o altă schimbare şi anume, opţional, cartea de identitate simplă sau cartea electronică de identitate se poate elibera şi pentru minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani. CIE pentru minorii cu vârsta mai mică de 12 ani nu va conţine amprentele acestora", a mai spus Marius Tache, precizând că prima carte de identitate electronică ar putea fi emisă în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la constituirea statului modern român. 

Chiar dacă au apreciat modificările operate faţă de proiectul aprobat în 2013, reprezentanţii societăţii civile prezenţi la dezbatere au cerut insistent oficialilor MAI să renunţe definitiv la cărţile de identitate electronice. Argumentele au fost de la cele de ordin financiar (cheltuielile mult prea mari pentru introducerea acestui model de CI) până la cele de ordin religios. 

În plus, participanţii la dezbatere au contestat lipsa unui studiu de impact, susţinând că atât dezbaterea, cât şi proiectul în sine sunt inutile. Totodată, reprezentanţii societăţii civile le-au reproşat organizatorilor că au venit nepregătiţi şi că nu sunt capabil să răspundă la preocupările publicului. Pe lângă renunţarea la cărţile de identitate electronice, o parte dintre participanţii la dezbatere au cerut şi eliminarea codului numeric personal. 

Pentru că nu au fost mulţumiţi de răspunsurile primite, membrii societăţii civile au precizat că vor solicita o nouă dezbatere. AGERPRES

×