x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social S-a făcut al doilea transplant pulmonar din România

S-a făcut al doilea transplant pulmonar din România

de Monica Cosac    |    02 Mai 2018   •   08:46
S-a făcut al doilea transplant pulmonar din România

La nici două săptămâni de la primul transplant de plămâni din ţara noastră, la Spitalul Clinic Sfânta Maria din Bucureşti, în noaptea de luni spre marţi, a fost efectuat al doilea transplant pulmonar, la un pacient de 47 de ani cu boala bronșiectazică. Reprezentanţii unităţii medicale au anunţat, ieri, că pacientul transplantat se află în secţia de terapie intensivă şi are o evoluţie postoperatorie favorabilă. 

 

Echipa de medici a Spitalului Sfânta Maria din Capitală a fost condusă de chirurgul Igor Tudorache, şeful Centrului de Transplant Pulmonar din Hanovra (cel mai mare din Germania), același medic care, împreună cu chirurgii de la unitatea medical bucureşteană, a efectuat și primul transplant de plămân din România, pe 18 aprilie.

„Considerăm important de ştiut că pacienţii eligibili pentru transplantul pulmonar se vor adresa prin medicii pneumologi din ţară, pentru a putea fi evaluaţi şi ulterior trecuţi pe lista de aşteptare a Spitalului Sf. Maria”, se arată într-un comunicat semnat de managerul Spitalului Sfânta Maria, medicul Narcis Copcă.

Primul pacient transplant pulmonar din România, un ieşean de 37 de ani care în ultimii trei ani a trăit conectat la aparatul de oxigen, se simte bine. În urmă cu aproape două săptămâni, el a primit organul salvator de la un bărbat de 45 de ani, care suferise o hemoragie cerebrală.

În prezent, în România sunt 35 de pacienţi care aşteaptă un transplant pulmonar, după cum preciza recent ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Spitalul „Sfânta Maria”, aflat în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti, este singura unitate medicală acreditată din România pentru transplantul pulmonar.

×
Subiecte în articol: transplant pulmonar