x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social SANITAS își scoate iarăși sindicaliștii în stradă. Joi se anunță un protest masiv

SANITAS își scoate iarăși sindicaliștii în stradă. Joi se anunță un protest masiv

18 Oct 2017   •   14:39
SANITAS își scoate iarăși sindicaliștii în stradă. Joi se anunță un protest masiv
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Federaţia SANITAS va organiza, joi, un miting de protest în Piaţa George Enescu şi un marş până la Piaţa Victoriei, în aşteptarea unor soluţii clar parafate privind sporurile din sănătate, dar şi transferul contribuţiilor de la angajat la angajator, a anunţat, miercuri, preşedintele federaţiei, Leonard Bărăscu. 

"Mâine (joi - n.r.) va fi un mare miting al nostru în Piaţa George Enescu şi venim aici (la Piaţa Victoriei - n.r.). (...) Noi ne-am propus demult să modificăm legea sau să găsim soluţii mai bune pentru tot ceea ce înseamnă problemele din lege şi pentru toţi colegii noştri, dar nu pot să spun că în întâlnirea de astăzi nu am făcut chiar nimic. Am dat exemple în aşa fel încât să nu ne mai folosim, partea guvernamentală, de cei de foarte sus cărora le va creşte salariul, şi partea sindicală de cei de jos şi să spui că iei de la unul de jos să-l transmiţi celorlaţi ca să aibă un salariu mare", a declarat Leonard Bărăscu la plecarea de la discuţiile cu reprezentanţii Guvernului, la care a luat parte şi premierul Mihai Tudose. 

Liderul SANITAS a adăugat că lucrurile sunt "extrem de complicate" în Sănătate. 

"Salariile sunt la fel, nu au fost decât mărite şi, într-adevăr, chiar dublate, chiar triplate la unii, pentru că asta a fost în filozofia dumnealor, dar filozofia respectării demnităţii celui care are loc de muncă diferit se găseşte în Regulamentul de sporuri de care v-am povestit mereu. Acest Regulament de sporuri are nişte limite care pornesc de la 85% şi se duc în jos până la 15%. Eu ştiu, 85% pentru un medic, un asistent şi toţi cei care lucrează în ATI, care lucrează în zone grele: SIDA, psihiatrie şi, nu în ultimul rând, TBC-ul (...) cu mari probleme, şi ceilalţi de jos care au spor de calculator, pentru că asta face personalul TESA şi aşa mai departe, la mijloc întâlnindu-se asistenţii medicali şi infirmierele, cu cele mai mari probleme. (...) Astăzi am găsit o soluţie importantă, ne întâlnim mâine (vineri - n.r.) la Ministerul Sănătăţii un număr redus de persoane să punem la punct un salariu, dacă se poate, şi să modificăm (...) Anexa 2, Anexa în care suntem noi cuprinşi cu salariile pentru fiecare loc de muncă în parte. Asta a fost ultima variantă pe care am decis-o şi pe care astăzi am votat-o şi încercăm ca, împreună cu Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, Ministerul de Finanţe, să găsim această posibilitate ca un om care lucrează în ATI să aibă un salariu, care nu va fi acelaşi cu unul care lucrează în policlinică...Sporurile vor fi prinse în aceste salarii, credem noi, pentru că noi vom începe acest lucru şi vom face, şi atunci lumea nu va mai avea un motiv să fie nemulţumită, cine primeşte şi de ce primeşte ", a declarat Bărăscu. 

Liderul SANITAS a precizat că este "o variantă mai bună să ajungem ca fiecare Secţie, în specificul ei, să aibă un salariu, şi nu un spor pe care să-l aplici la fel pentru toţi". 

Întrebat dacă soluţia avută în vedere cu partea guvernamentală va face ca sporurile să fie incluse în salariu, Bărăscu a spus: "Absolut, vor intra în salarii, nu vor mai fi denumite sporuri". 

"Asta este o variantă de afară, nu este o nebuloasă, aşa că putem să începem de mâine să lucrăm pe acest lucru, dar nu înseamnă că ceea ce s-a întâmplat astăzi ne opreşte pe noi pentru ale lucruri, nu numai din lege, din regulamentul de sporuri, şi ce avem, mai era vorba şi de tichetele de masă ", a declarat liderul SANITAS. 

El a precizat că o parte a discuţiei a vizat gărzile medicilor, explicând că pe acest subiect sunt probleme de interpretare pe Codul muncii. "Dumnealor au şapte ore pe zi înmulţit cu cinci zile, sunt 35 de ore. În Lege, în Anexă la articolul 3, alineat 2 şi 3, spune 48 de ore. Păi, obligativitate cui ? Dacă spune că lucrezi şapte ore pe zi ori cinci zile cât are săptămâna sunt 35 de ore nu 48 şi aici e o neînţelegere între ceea ce se aplică până acum (...) şi obligativitatea de a face 48 de ore şi nu 35 ore. Sunt 13 ore pe care, cum i le plăteşti, de ce le-ai trecut acolo ?", a spus Bărăscu. 

Liderul SANTIAS a precizat, legat de mitingul de joi, că "vor fi cel puţin 8.000 de persoane în Piaţa George Enescu". 

"Noi astăzi nu am perfectat nimic, v-am spus, este în lucru, dacă vom găsi soluţii nu va fi nevoie să mai facem şi altceva. După acest miting, vedem ce se întâmplă, ne vom întâlni într-un Consiliu naţional şi vom decide dacă nu cumva nu va trebui să facem grevă, dacă în perioada asta de timp noi nu vom reuşi să facem un lucru bun cu ceea ce ne-am propus", a declarat Bărăscu. 

El a precizat că la întâlnirea de joi nu s-a discutat despre chestiunea trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat, şi că sindicaliştii aşteaptă de la Guvern "o dovadă scrisă în Codul fiscal sau în draft-ul de lege în care să se spună că niciun angajat nu va pierde prin transferul acestor contribuţii sociale şi va rămâne cu acelaşi câştig net". 

Liderul SANITAS a precizat că din partea guvernamentală au mai participat la întâlnirea cu sindicaliştii din Sănătate, vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, şi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea.AGERPRES

×