x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Se caută 7,5 milioane de la Omnia Turism

Se caută 7,5 milioane de la Omnia Turism

de Diana Scarlat    |    19 Oct 2017   •   13:15
Se caută 7,5 milioane de la Omnia Turism

Cea mai mare pagubă din istoria turismului românesc va fi anchetată de Poliție, după ce patronul agenției Omnia Turism s-a sinucis, iar în urma lui a rămas necunoscută destinația a 7,5 milioane de euro. Zvonurile din anturajul patronului agenției de turism sunt că acesta ar fi pierdut toți banii la bursă, dar nu se cunosc amănunte, în legătură cu firma care ar fi intermediat tranzacțiile. ANAF trebuie să facă acum o primă cercetare.

Situația agenției Omnia Turism este unică în istoria României, nu doar din punct de vedere al sumei uriașe care nu se poate găsi în acest moment, dar și din cel al istoricului companiei. “Din punct de vedere al legalității și al moralității, această agenție de turism funcționa perfect, îndeplinea toate caracteristice unei agenții de bună credință. Erau clienți care mergeau de 10 ani cu această agenție. Ce vă pot spune la această oră este că pentru perioada 17 octombrie - 31 decembrie 2017 sunt 433.139 de euro încasați de la persoane fizice și juridice, respectiv 202 clienți care trebuiau să plece în excursie. Nu se mai poate, compania nu mai are acești bani. De asemenea, pentru anul 2018 sunt vândute pachete de aproximativ 7,5 milioane de euro pentru 8.500 de clienți, persoane fizice și juridice. Cred că este cea mai mare pagubă realizată de o agenție de turism de după revoluție încoace. Este un lucru grav", a explicat ministrul Turismului, Mircea Dobre.

Situație unică printre agenții

Ministrul Dobre a subliniat, într-o conferință de presă, faptul că situația creată de Omnia Turism sau de celelalte trei mari agenții care au dat faliment în ultimii doi ani, nu trebuie să ducă la pierderea încrederii populației în agenții, deoarece acestea sunt cazuri izolate. Omnia Turism, companie prezentă pe piață din anul 1991 mai are în conturi numai 30.000 de euro, iar ANAF va iniția un amplu control, pentru a identifica banii dispăruți. În prezent nu se cunoaște suma totală la care se ridică paguba produsă bugetul statului. Ministrul Turismului a făcut toate demersurile posibile pentru a aduce în țară circa 240 de turiști plecați în străinătate cu Omnia Turism, chiar dacă ministerul nu are niciun fel de atribuție în rezolvarea acestor probleme pe care le cauzează firmele private. Pe lângă încercările de a ajuta oamenii și agențiile partenere ale Omnia Turism, deja s-a declanșat o amplă anchetă polițienească, pentru a se găsi suma extrem de mare dispărută.

 

Schimbări legislative urgente

În urma falimentelor mai multor agenții de turism, înregistrate  în ultimii doi ani, Ministerul Turismului a promovat un proiect de Ordonanță de Guvern, adoptată în data de 30.08.2017, prin care s-a creat cadrul legal necesar stabilirii mecanismelor financiare de garantare a pachetelor turistice, in sensul obligării agențiilor care comercializează pachete turistice de a asigura întreg volumul de vânzări. In prezent, Ministerul Turismului împreună cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiară lucrează la ordinul comun care va stabili modalitatea concretă de combinare a instrumentelor de garantare, astfel încât fiecare pachet turistic vândut să poată fi garantat până la furnizarea efectivă a serviciilor turistice achiziționate de consumatori.

 

Fac apel către toate persoanele care au pachete achiziționate prin această agenție să nu se mai deplaseze chiar dacă au biletele de avion plătite, pentru că acele cazări nu sunt achitate. 

Ministrul Turismului, Mircea Dobre

În prezent, sunt 244 de turiști plecați prin Omnia Turism, o parte dintre ei luând decizia să își plătească singuri cazarea. Anul acesta, Ministerul Turismului a ridicat 88 de licențe ale agențiilor de turism din piață. în acest moment mai există doar 2.061 de agenții de turism cu licență pe piața românească.

 

×
Subiecte în articol: Omnia Turism