x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Sporurile, mărul discordiei dintre doctori şi asistenţi

Sporurile, mărul discordiei dintre doctori şi asistenţi

de Monica Cosac    |    15 Mar 2018   •   11:36
Sporurile, mărul discordiei  dintre doctori şi asistenţi
Sursa foto: Karina Knapek

Dezbaterea publică privind regulamentul de sporuri, organizată, ieri, de Ministerul Sănătăţii, a condus la tensiuni între medici şi asistenţii medicali, din cauza inechităţilor menţionate într-o anexă a acestui regulament care nu a fost pusă în transparenţă decizională. Însă, şi unii şi alţii sunt nemulţumiţi de decizia Guvernului de a limita la 30% sporurile din sistemul medical.

„Se discută despre această anexă 10, care este o aberaţie, născută din catacombele ministerului şi nu este normal ca eu, medic primar ATI, lucrând non-stop şi în spital de urgenţă, să am o sumă fixă de 900 de lei, în loc de spor, în timp ce o asistentă grad cinci care lucrează într-o secţie normală, simplă, care nu face urgenţe, să aibă 1.900 de lei. (...) Am ajuns să ne canibalizăm între noi”, a afirmat medicul ATI Letiţia Coriu, subliniind felul în care s-au sucit guvernanţii: „Dintr-o dată nu mai sunt bani pentru medici, haideţi să dăm bani la asistenţi, că ei ies în stradă”.

Alţi medici atrag atenţia asupra sporurilor pentru condiţii deosebit de periculoase, care potrivit reglementărilor propuse de autorităţi vor scădea de la 100% la 30%, deşi sporul - în cazul anumitor categorii de personal (infirmiere, bio-chimişti, laboranţi)  – reprezintă singura motivaţie să lucreze în spitalele în care riscă la fiecare pas să se îmbolnăvească. „Noua lege, care impune o limitare a sporurilor de 30%, practice, face imposibilă acordarea sporurilor suplimentare pentru condiţii periculoase care sunt menţionate în propunerea de Hotărâre de Guvern de 65% până la 85%. Nu-mi pot imagina cum se poate face un calcul încât să dai spor de 85% şi să te limitezi pe instituţie la nivel de 30%. Practic, nouă ne cresc salariile, dar această diferenţă faţă de secţiile care nu au condiţii periculoase păstrează personalul în aceste spitale. Mai ales asistenţii, infirmierii îşi pot găsi de lucru oricând pe aceeaşi bani în condiţii mult mai puţin periculoase. Sporul trebuie păstrat pentru aceste condiţii”, spune dr. Irina Strâmbu de la Institutul „Marius Nasta” din Bucureşti.

Guvernanţii nu renunţă la plafonarea sporurilor

Marţi seara, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a afirmat că discuţiile cu sindicatele vor continua după dezbaterea publică de ieri, şi că este convinsă că vor fi găsite soluţii, astfel încât să nu se ajungă la greva generală. Deşi una dintre marile nemulţumiri ale cadrelor medicale este limitarea sporurilor, ministrul Pintea a ţinut să sublinieze că acest aspect nu va fi schimbat.

„Nu este vorba despre oferit ceva în plus, este vorba despre a face alte analize şi de găsi noi soluţii. Nu este nimic în plus, doar reaşezarea unor lucruri care, să spunem, nu au fost suficient discutate. Sporurile rămân plafonate la 30%. Nu cred că este cazul de grevă (…). Eu cred că discuţiile pot rezolva multe probleme”, a declarat ministrul Sănătății, după negocierile cu sindicaliştii.

×