x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Statul cere anularea contractului de vânzare a Palatului Regal din Mamaia

Statul cere anularea contractului de vânzare a Palatului Regal din Mamaia

09 Apr 2019   •   09:24
Statul cere anularea contractului de vânzare a Palatului Regal din Mamaia
Sursa foto: Picasa

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a solicitat, pe cale judecătorească, anularea contractului de vânzare-cumpărare a fostei Vile Regale Mamaia. Palatul Reginei Maria a fost vândut ilegal în 2003 de compania de stat Mamaia SA către o firmă prin acţionariatul căreia s-au perindat personaje precum Sorin Ovidiu Vântu şi Alexandru Bittner. Între timp, monumentul istoric a ajuns o ruină, în timp ce castelul mai mic al Reginei Maria din Balcic este vizitat anual de sute de mii de turişti.

„Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale respectă prevederile Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările şi completările ulterioare şi acţionează în consecinţă pentru salvarea patrimoniului cultural naţional. Astfel, reamintim că la data de 17.09.2018, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul nr. 5533/118/2018, având ca obiect constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare nr. 1755 din data de 25.06.2003 autentificat de Biroul Notarial „Notari Publici Grigore Păun şi Elena Laura Ştefan”. Acest contract poartă asupra imobilului Club Castel, fosta Vilă Regală Mamaia, înscris în Lista Monumentelor Istorice, cod CT-II-m-A-02896. Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a promovat această acţiune în contradictoriu cu SC Light System SRL şi SC Mamaia SA şi a solicitat anularea contractului sus-menţionat, întrucât a fost încheiat cu încălcarea dreptului de preemţiune al statului român,”, arată ministerul. 
 

Dosarul are termen de judecată fixat la data de 23.04.2019, dată până la care Tribunalul Constanţa a solicitat MCIN să comunice lista cuprinzând Monumentele, Ansamblurile şi Siturile Istorice din anii 1991-1992 pentru localitatea Constanţa. 

Palatul Regal din Mamaia a fost construit în perioada 1924-1926 la cererea Reginei Maria, după planurile arhitectului italian Mario Stoppa. Ulterior, palatul a trecut în proprietatea principesei Elena, mama Regelui Mihai, iar în anul 1932 Carol al II-lea a cedat clădirea Flotilei de Hidroaviație. În 1948, imobilul a fost naționalizat sub regimul comunist, iar în 1990 a ajuns în subordinea companiei de stat Mamaia SA.

Palat monument istoric, vândut cu 75.000 de euro

În 2003, Mamaia SA vinde palatul către Light System SRL, în schimbul sumei de 709.209 lei, adică aproximativ 150.000 de euro. Conform informațiilor din dosarul privatizării, jumătate din această sumă constituia valoarea bunurilor care se găseau în palat. În 2012, palatul a fost incendiat, iar până atunci a fost vară de vară club, discotecă sau bar.


 

×