x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Studiu: 2 din 10 pacienți cu COVID nu fac anticorpi

Studiu: 2 din 10 pacienți cu COVID nu fac anticorpi

de Monica Cosac    |    24 Noi 2020   •   08:28
Studiu: 2 din 10 pacienți cu COVID nu fac anticorpi

Imunitatea căpătată de persoanele care au trecut prin infecția cu noul coronavirus este o cale importantă pentru a măsura rezistenţa la acest virus. Din păcate, un studiu realizat pe pacienți din țara noastră arată că „memoria” organismului în cazul SARS-CoV-2 nu este la fel de bună ca în cazul altor virusuri. Practic, mai puțin de 80% dintre persoanele infectate au anticorpi detectabili. 

 

Până când oamenii de știință vor descoperi un tratament eficient pentru COVID-19, „memoria” organismului rămâne elementul fundamental în cazul infecției cu acest virus, la fel cum se întâmplă și în alte boli dezvoltate în urma infectării cu diferite tipuri de virusuri. Sistemul imun luptă mereu împotriva a tot ceea ce nu este propriu organismului, cu diferite arme, iar unele dintre aceste arme sunt anticorpii.

 

Mecanisme prea puțin cunoscute

 

Există însă și agenți patogeni care reușesc să „păcălească” vigilența sistemului imunitar, astfel că organismul nu produce anticorpii care ne pot proteja în cazul în care intrăm din nou în contact cu germenii respectivi. 

„Un astfel de agent patogen este virusul HIV, care «se deghizează» și reușește astfel să ajungă în interiorul celulelor umane. În cazul noului coronavirus, nu se cunoaște foarte bine mecanismul prin care invadează organismul și, de aceea, el trebuie studiat în continuare pentru a vedea de ce unii bolnavi nu produc anticorpi”, spune dr. Andreea Alexandru, specialist în medicină de laborator. 

Studiul realizat de specialiștii „Regina Maria”, în București și Cluj, pe un număr de 239 de pacienți testați pozitiv la coronavirus, arată că doar 79% dintre persoanele infectate au prezentat anticorpi detectabili la momentul testării. „Pacienții care au făcut parte din studiul «Regina Maria» au fost testați pentru anticorpi într-un interval mediu de timp de 43-56 de zile de la primirea rezultatului pozitiv la testarea RT-PCR. Aceștia au avut forme ușoare, moderate, severe sau au fost asimptomatici”, precizează inițiatorii studiului. 

 

Cât suntem protejați

 

O întrebare frecventă în această perioadă este cât timp suntem protejați de o a doua infectare, dacă am avut COVID-19 și am dezvoltat anticorpi. S-au făcut mai multe studii, la nivel mondial, pe această temă, însă specialiștii nu au până acum un răspuns concret. Cert este că, pe măsură ce numărul de zile de la testarea RT-PCR crește, scade numărul pacienților care prezintă anticorpi. Pacienții testați la 56 de zile au probabilitate mai mare de a avea anticorpi detectabili, în timp ce pacienții testați la 80 de zile au avut o probabilitate mai mare să obțină un rezultat negativ.

Spre exemplu, studiul REACT-2, condus de echipa Imperial College din Londra, a confirmat o scădere de 26% a nivelului de anticorpi la 3 luni de la infectare, după testarea a 350.000 de pacienți. Un alt studiu american arată că imunitatea celor care au avut coronavirusul poate dura de la 8 luni la câţiva ani. 

 

„Există agenți patogeni care nu stimulează producția de anticorpi și un episod de boală nu ne asigură imunitate împotriva lor. Ei «păcălesc» sistemul imun, iar acesta nu îi detectează ca particule străine pentru ca apoi să-i elimine, așa cum este învățat organismul nostru”, explică dr. Andreea Alexandru, specialist în medicină de laborator.

×