x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Studiu: Peste jumătate dintre pacienţii bucureşteni au primit cel puţin o dată un diagnostic greşit

Studiu: Peste jumătate dintre pacienţii bucureşteni au primit cel puţin o dată un diagnostic greşit

22 Noi 2017   •   14:01
Studiu: Peste jumătate dintre pacienţii bucureşteni au primit cel puţin o dată un diagnostic greşit

Peste jumătate dintre pacienţii din Bucureşti au primit cel puţin o dată un diagnostic greşit sau un tratament neadecvat, se arată într-un studiu dat publicităţii miercuri de Intermedicas. 

Potrivit studiului, şase din zece pacienţi bucureşteni afirmă că au consultat doi sau mai mulţi medici înainte de a primi un diagnostic corect. 

Mai mult, 7 din 10 pacienţi bucureşteni spun că ar fi dispuşi să apeleze la un serviciu specializat de second opinion medical în cazul în care s-ar confrunta cu o afecţiune oncologică şi ar dori să aibă siguranţa unui diagnostic corect şi a unui plan adecvat de tratament. 

Conform cercetării, 60% dintre pacienţii care au primit un diagnostic corect în cadrul serviciului de second opinion medical nu s-ar mai întoarce la medicul care i-a diagnosticat greşit, iar peste 20% afirmă că s-ar întoarce la primul medic, însă i-ar solicita acestuia schimbarea planului de tratament. 

Vorbind despre opinia medicală primită în cadrul serviciului de second opinion, 8 din 10 pacienţi din Bucureşti susţin că serviciul specializat de second opinion medical a adus completări diagnosticului iniţial sau l-a infirmat. Doar 23,1% declară că serviciul de second opinion a confirmat diagnosticul. 

Printre cele mai importante specialităţi medicale pentru care pacienţii au apelat la serviciul de second opinion specializat se numără oncologia (29,7%), ginecologia (13,5%), neurologia (13,5%), endocrinologia (10,8%) şi cardiochirurgia (8,1%). 

Pacienţii bucureşteni au o atitudine favorabilă faţă de serviciul specializat de second opinion medical. 73% dintre aceştia consideră că serviciul le oferă în mare măsură siguranţa unui diagnostic corect, iar 62% spun că serviciul de second opinion medical îi ajută, în foarte mare măsură, să înţeleagă mai bine problema medicală de care suferă. 

Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie - noiembrie 2017, pe un eşantion de peste 600 de respondenţi, reprezentativ pentru populaţia cu vârste de peste 22 ani, utilizatori ai internetului, din Bucureşti. AGERPRES

×