x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Studiu: Urmărirea meciurilor poate crește pulsul chiar și cu 110%, un risc major pentru persoanele bolnave de inima

Studiu: Urmărirea meciurilor poate crește pulsul chiar și cu 110%, un risc major pentru persoanele bolnave de inima

05 Oct 2017   •   13:26
Studiu: Urmărirea meciurilor poate crește pulsul chiar și cu 110%, un risc major pentru persoanele bolnave de inima

Urmărirea competiţiilor sportive la televizor ''stresează'' inima la fel de mult ca o alergare scurtă, conform concluziilor unui studiu recent, citat joi de The Telegraph.

Cercetarea realizată în Canada a descoperit că pulsul poate creşte de peste două ori în momentul ocaziilor de înscriere a unui punct în meci sau în ultimele minute ale competiţiei, indiferent de gradul de pasiune pe care îl resimte o persoană faţă de echipa pe care o urmăreşte.

Oamenii de ştiinţă au utilizat sisteme de monitorizare a activităţii cardiace conectate la persoanele care vizionau meciuri de hochei, atât la televizor cât şi în arena sportivă.

Pulsul celor care au vizionat live competiţiile a crescut cu 110% în timp ce ritmul bătăilor inimii în cazul persoanelor care au urmărit meciurile de la distanţă a crescut cu 75%.

Studiul, publicat în ''Canadian Journal of Cardiology'' , cuprinde şi recomandări adresate medicilor. Potrivit acestora, pacienţii împătimiţi de evenimente sportive care prezintă un risc de boli cardiovasculare trebuie să fie conştienţi de simptomele pe care le pot experimenta în timpul meciurilor.

''Analiza noastră efectuată asupra elementelor din meciul de hochei asociate cu nivelurile cele mai ridicate ale pulsului susţin ideea că nu rezultatul competiţiei este principalul factor care determină intensitatea răspunsului emoţional la stres, ci mai degrabă entuziasmul trăit în timpul momentelor cu mize ridicate sau foarte intense'', a explicat profesor Paul Khairy, din cadrul Montreal Heart Institute.

Anterior efectuării analizei, participanţilor li s-a cerut să completeze un chestionar privind starea generală de sănătate şi să indice gradul de pasiune pe care îl manifestau faţă de echipa cu care ţineau şi care urma să joace.

În urma cercetării, s-a descoperit că ''scorul pasiunii'' nu a relevat o corelaţie semnificativă cu schimbările observate la nivelul pulsului.

Într-un articol care însoţeşte studiul, experţii au menţionat că riscul de evenimente cardiovasculare a fost ''foarte înalt în arenă şi în momentele dramatice, precum perioadele de prelungiri''.

''Pacienţii cu risc ar trebui avertizaţi cu privire la potenţialele simptome cardiovasculare şi ar trebui să fie instruiţi să ceară ajutor medical imediat în cazul în care simptomele se agravează'', a precizat specialiştii.

O cercetare anterioară a identificat o creştere a cazurilor de infarct şi de accidente vasculare cerebrale în rândul olandezilor în ziua în care echipa naţională de fotbal a Olandei a fost eliminată de la Campionatul European de Fotbal din 1996, precizează sursa citată. AGERPRES

×
Subiecte în articol: studiu puls crescut meciuri