x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Dorel de la Sănătate, reclamat la ONU. Ofensivă mondială anti-Bodog

Dorel de la Sănătate, reclamat la ONU. Ofensivă mondială anti-Bodog

de Monica Cosac    |    05 Dec 2017   •   10:10
Dorel de la Sănătate, reclamat la ONU. Ofensivă mondială anti-Bodog
Sursa foto: DIANA OROS

Deşi a fost notificat încă din luna august cu privire la dispariţia imunoglobulinelor din spitale, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a anunţat abia ieri livrarea primelor flacoane către unităţile medicale din ţară, după ce o femeie a murit din cauza lipsei acestui tratament vital. Lipsa de reacţie a ministrului Bodog în criza imunoglobulinelor a fost taxată de o persoană din Australia, care, aflând cu ce probleme se confruntă pacienţii români cu afecţiuni autoimune, a iniţiat o petiţie online adresată Comisiei pentru Drepturile Omului a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Petiţia a fost semnată deja de peste 30.000 de oameni din toată lumea.

Revolta oamenilor şi scandalul izbucnit după decesul unei paciente din Alba Iulia l-au determinat, probabil, pe ministrul Sănătăţii să reacţioneze şi să facă, în sfârşit, ceva în criza imunoglobulinelor.

Practic, nici nu s-a întors bine din mini-vacanţa de 1 Decembrie, că a şi găsit câteva mii de doze de imunoglobulină. „În această noapte, la ora 4.00, după ce a trecut de verificările de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unităţile spitaliceşti din ţară. De asemenea, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratec (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50 ml) și 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantități ce vor acoperi nevoile pacienților din România”, a scris Bodog, ieri dimineaţă, pe pagina sa de Facebook.

Vina, aruncată pe umerii altora

Ministrul Bodog a mai ţinut să precizeze că înțelege „supărarea și durerea tuturor semenilor mei care suferă din cauza stării sistemului de sănătate românesc” şi că „regretă profund” ce s-a întâmplat, dar „acuzația că aș lăsa viețile pacienților în voia sorții o resping cu toată tăria!”.

De asemenea, el susţine că problema imunoglobulinei a apărut anul trecut, pe vremea fostului ministru al Sănătăţii şi că „adevărul trebuie spus răspicat”.

„Spre deosebire de predecesorul meu , eu m-am implicat concret pentru a aduce imunoglobulină pacienților care au nevoie”, a mai scris Bodog, uitând că în luna martie 2017 a abrogat HG 800/2016, iniţiată de predecesorul său, Vlad Voiculescu, document care a introdus pentru prima dată în legislația românească Lista Medicamentelor Esențiale, pe care se aflau și imunoglobulinele.

Concret, lista cuprindea medicamente vitale care, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nu ar trebui să lipsească niciodată de pe teritoriul vreunui stat, inclusiv de pe teritoriul României. HG 800/2016 stabilea şi un regim separat de preț pentru medicamente esenţiale, care să asigure stocuri suficiente pentru pacienții români.

Nici tânguielile ministrului Florian Bodog şi nici „arătatul cu degetul” nu i-a impresionat, însă, pe cei care-i urmăresc pagina de Facebook. Peste 200 de oameni i-au adresat cuvinte greu de reprodus aici şi i-au cerut demisia.

Reamintim că o femeie de 69 de ani, fostă asistentă medicală, a decedat pe 2 decembrie la Spitalul Judeţean din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline. Femeia suferea de imunodeficienţă primară şi nu mai primise tratamentul din luna iulie. Spitalul în care era internată a comandat imunoglobuline la „Unifarm” încă din 20 octombrie, însă solicitarea nu fusese onorată până la decesul femeii. 

„Suntem trimiși la o moarte sigură”

La începutul lunii trecute, după ce ministrul Bodog le-a promis pacienţilor cu imunodeficienţe primare că vor primi dozele vitale de imunoglobuline, dar nu s-a ţinut de cuvânt, un cetăţean din Australia - care a aflat de criza din România chiar de la unul dintre cei peste 1000 de pacienți români lăsaţi fără medicație - a iniţiat o petiţie online pe site-ul change.org. Petiţia „Intravenous Immunoglobulin Urgently required in Romania” adresată Comisiei pentru Drepturile Omului a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) atrage atenţia că „România trece printr-o serioasă lipsă de aprovizionare cu IVIG, un produs din plasmă, folosit ca prima linie de apărare în tratarea bolilor autoimune”. În petiţie este citat şi un pacient român, care necesită continuitate în administratea imunoglobulinei pentru a supravieţui.

Până ieri după amiază, petiţia a fost semnată de peste 30.000 de oameni din toate colţurile lumii, inclusiv de români din ţară şi din Diaspora.

„Mai mult de 1000 de pacienți cu IVIG au rămas fără medicație. Copii și adulți. Imunodeficiențe primare, boli autoimune, boli progresive neurologice... suntem trimiși la o moarte sigură”. Pacient cu imunodeficiență primară

Imunoglobulinele sunt produse obţinute din plasmă sanguină umană, indispensabile bolnavilor cu anumite afecţiuni autoimune.

 

×