x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Terapie nouă pentru cancer, blocată în sertarele ministerului

Terapie nouă pentru cancer, blocată în sertarele ministerului

de Monica Cosac    |    20 Apr 2018   •   16:18
Terapie nouă pentru cancer, blocată în sertarele ministerului
Sursa foto: anyaberkut/Getty Images/iStockphoto

În România, bolnavii de cancer pulmonar mor pe capete, deşi ar fi putut beneficia de un tratament revoluţionar care activează sistemul imunitar şi creşte considerabil rata de supravieţuire. Casa de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cu producătorul din decembrie, însă noua terapie nu poate ajunge la pacienţi, deoarece ministrul Sănătăţii nu a actualizat lista de medicamente compensate şi nu a făcut protocolul terapeutic în baza căruia medicii să îl poată prescrie.

În fiecare an, aproximativ 11.000 de români sunt diagnosticați cu cancer pulmonar, boala oncologică cu cea mai mare rată a mortalității în lume. Noile cercetări în domeniu şi mai cu seamă cele legate de imunoterapie  -  o nouă paradigmă în tratarea cancerului – le dă speranţă acestor bolnavi.

Pacienții cu cancer pulmonar care au primit o nouă combinație terapeutică - ce constă în imunoterapie plus chimioterapia (tratamentul standard) - au trăit semnificativ mai mult decât cei care au primit numai chimioterapie, a relevant un nou studiu, ale cărui rezultate au fost prezentate zilele trecute în cadrul întâlnirii anuale American Association for Cancer Research 2018.  Este vorba de combinaţia terapeutică pembrolizumab-pemetrexed-chimioterapie pe bază de platină, care redus riscul de deces la jumătate, în comparaţie cu rezultatele obţinute în cazul pacienţilor care au urmat doar chimioterapia. De asemenea, tratamentul standard combinat cu imunoterapia întârzie şi agravarea cancerului pulmonar la pacienții aflați în stadii avansate ale bolii.

Terapia inovatoare, ţinută la sertar

Noua terapie, despre care specialiştii spun că va schimba modul în care sunt trataţi pacienţii oncologici din lumea întreagă, nu este accesibilă bolnavilor din România, iar motivele sunt pur birocratice.

În iunie 2017, Agenţia Naţională a Medicamentului (ANMDM) a aprobat pembrolizumab pentru includerea condiţionată în compensare, pentru pacienții cu un anumit tip de cancer pulmonar avansat, iar în decembrie 2017, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a semnat un contract cost-volum-rezultat cu producătorul. Însă, nici după cinci luni de la semnarea contractului, spitalele nu pot comanda tratamentul pentru bolnavii eligibili, deoarece Ministrul Sănătăţii nu a actualizat lista de medicamente compensate şi nu a întocmit protocolul terapeutic în baza căruia medicii să îl poată prescrie. Între timp, românii bolnavii cu cancer pulmonar mor pe capete.

Cancerul pulmonar reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul bărbaților diagnosticați cu cancer și se situează pe locul 4 în rândul femeilor, după cancerul de sân, cancerul de col uterin și cancerul colorectal. În România, 75% din totalul cazurilor diagnosticate cu această boală sunt identificate în stadiu inoperabil, această situație limitând drastic șansele de supraviețuire ale pacienților.

Spre deosebire de chimioterapie, care „atacă” atat celulele canceroase, cât şi pe cele sănătoase, de aici rezultând o serie de reacţii adverse în timpul tratamentului, imunoterapia ajută organismul să reactiveze sistemul imun în lupta cu cancerul.

 

 

 

×
Subiecte în articol: terapie cancer blocata