x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Testament atipic şi înmormântare misterioasă lângă Iaşi. Maşinile de lux din faţa bisericii au atras atenţia sătenilor

Testament atipic şi înmormântare misterioasă lângă Iaşi. Maşinile de lux din faţa bisericii au atras atenţia sătenilor

27 Feb 2017   •   13:40
Testament atipic şi înmormântare misterioasă lângă Iaşi. Maşinile de lux din faţa bisericii au atras atenţia sătenilor
Sursa foto: bzi.ro

Ieri, cateva masini de lux parcate in fata bisericii din Tibana, o comuna aflata la 40 km de municipiul Iasi, au atras atentia satenilor aflati la slujba de duminica.

Nimeni nu stia ce se intampla si cine sunt persoanele straine care coboara din autoturismele de teren. Totusi, la un moment dat, unul dintre satenii care se ocupa de treburile din biserica a devaluit misterul: Va fi inmormantarea un renumit medic din Iasi.


Este vorba despre medicul anestezist Iulian Stratan, in varsta de 79 de ani, care a fost inmormantat langa parintii sai, scrie, in exclusivitatea, bzi.ro.


Tatal medicului, parintele Emilian Stratan, a fost preot in comuna Tibana si chiar a infiintat in anul 1946 parohia din comuna ieseana Tibana. In anul 1947, preotul Stratan a inceput ridicarea bisericii care poarta hramul Adormirii Maicii Domnului, lacas de cult care exista si in ziua de astazi. De altfel, familia Stratan avea rezervat un loc langa biserica, in apropierea mormantului preotului Emilan Stratan si a preotesei Zinaida Stratan.

Testament atipic

Regretatul medic anestezist Iulian Stratan a murit dupa o lunga si grea suferinta, dupa ce, ani de zile, s-a luptat cu o boala hepatica foarte grava.

 
El a lasat in urma sa o Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) de la Spitalul Sf. Spiridon dotata cu aparatura medicala de ultima generatie, moderna si un colectiv medical foarte bine pregatit.

In anul 2007 s-a retras definitiv din activitate, dupa ce nu a mai primit avizul Colegiului Medicilor din Iasi. La vremea respectiva, aceasta decizie l-a daramat pe regretatul medic si nu a mai revenit niciodata in clinica care, la un moment dat, era printre cele mai bine moderne din tara.

Desi, in general, oamenii isi impart averea, prin testament, medicul anestezist a lasat cu limba de moarte doar cateva dorinte de suflet: sa fie ingropat alaturi de parintii sai, in curtea bisericii din comuna Tibana, sa nu-l planga nimeni si sa nu se tina vreun discurs, asa cum se obisnuieste cand decedeaza o personalitate.

Iar cu cateva zile inainte de a muri, dr. Iulian Stratan le-a interzis colegilor si prietenilor sa-l viziteze sau sa-i telefoneze. Acestia nu au participat la inmormantare, la care a fost prezenta doar fratele, sora si fiul, pentru ca au dorit sa-i respecte dorinta. Nici macar primarul comunei Tibana, Gheorghe Rotaru, nu a participat la slujba.


Ca un ultim omagiu adus celui care a fost profesorul Iulian Stratan, fostii colegi au propus conducerii Universitatii de Medicina si Farmacie Gr.T. Popa din Iasi ca Sectia clinica de Anestezie si Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Sf. Spiridon, sa-i poarte numele.

 

×