x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Transplantul pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria s-a terminat cu bine. Urmează perioada critică

Transplantul pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria s-a terminat cu bine. Urmează perioada critică

18 Apr 2018   •   16:23
Transplantul pulmonar de la Spitalul Sfânta Maria s-a terminat cu bine. Urmează perioada critică

Mugurel Amariței, bolnavul care așteaptă de mai bine de doi ani să facă un transplant pulmonar, a intrat în sala de operație în noapte de 17 spre 18 aprilie, pentru intervenția salvatoare. 

Mugurel Amariței, bolnavul în vârstă de 36 de ani din Iași, a fost transportat ieri, 17 aprilie, de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean IașI la Spitalul „Sfânta Maria” din București pentru efectuarea intervenției care i-a fost recomandată din 2015.

Conducerea Spitalului "Sfânta Maria" a anunțat că operația de transplant pulmonar s-a încheiat, pacientul suportând cu bine intervenția chirurgicală care a durat șapte ore, acesta fiind monitorizat pe secția de ATI. Echipa medicală a fost condusă de dr. Igor Tudorache de la Centrul Hanovra.

"În noaptea de 17 spre 18 aprilie 2018 a fost realizat un transplant pulmonar la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din București. (...)Transplantul s-a efectuat, astăzi, la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” de la ora 04:00 până la ora 11.00, cu o pauză de o ora și jumătate între cei doi plămâni.Pacientul care a fost supus intervenției se afla de un an pe lista de așteptare a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”. Pacientul a suportat bine operația extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă", reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către managerului Spitalului "Sfânta Maria", Narcis Copcă.

Potrivit sursei citate, echipa medicală l-a avut ca operator pe dr. Igor Tudorache, alături de doi chirurgi din Spitalul Clinic „Sfânta Maria”, echipa de anestezie și echipa de asistente specializate pe bloc operator din același spital. 

De asemenea, conducerea spitalului precizeză că organul a fost recoltat de la un pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 46 de ani, acordul de prelevare de organe din partea familiei fiind obținut ieri, la ora 09:30, iar prelevarea a început la ora 23:30 și a durat aproximativ două ore.

Intervenția chirurgicală vine la o zi după ce primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că la Spitalul "Sfânta Maria" nu se poate face transplant pentru că nu se găsesc organe.

"Se pare că peste noapte au fost recoltați plămâni de la un donator, plămâni care au ajuns la spitalul Sf. Maria. Înțeleg că dacă acum 24 ore doamna primar ne spunea că nu există organe, între timp au apărut, între timp a apărut și domnul doctor Igor Tudorache care a putut lăsa totul la slujba sa din Hanovra și a reușit să zboare repede spre București unde a intrat în operație. Sper din tot sufletul ca pacientul să trăiască!", a scris, pe Facebook, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

În postarea sa, fostul ministru a explicat că pacienții nu au nevoie decât de operația în sine, ci și de tratament post trasplant.

"Și mai sper ca domnul dr. Igor Tudorache sa poată rămâne macar câteva zile în România, acum și după fiecare intervenție pe care o coordonează aici. Operația nu este singurul lucru complex în transplantul de plămâni... reușita operației înseamnă doar foarte puțin, marile provocări încep după intervenție. Iar lipsa de profesionalism este întotdeauna decontată de către pacient. În primul rând de către pacient", a mai precizat fostul ministru al Sănătății.

Ieri, edilul Capitalei a precizat că îl va da în judecată pe fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru că dezinformează cu privire la cazul unei fetițe, care are nevoie de o astfel de operație

Sursa: reporterntv.ro

×
Subiecte în articol: transplant pulmonar