x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Tulpina Omicron pune planeta pe jar

Tulpina Omicron pune planeta pe jar

de Monica Cosac    |    29 Noi 2021   •   07:20
Tulpina Omicron pune planeta pe jar
Sursa foto: Agerpres

În foarte scurt timp, noua variantă a virusului SARS-CoV-2 descoperită în sudul Africii a ajuns pe aproape toate continentele, iar numărul cazurilor depistate cu această tulpină crește de la o oră la alta. În acest context, mai multe state au anunțat restricții de călătorie, iar Israel devine prima țară care își închide complet granițele, în așteptarea unor concluzii ale oamenilor de știință cu privire la eficacitatea vaccinurilor în fața numeroaselor mutații descoperite la Omicron. Specialiști în virusologie spun că anumite mutații „asociază rezistență la anticorpii neutralizanți, inclusiv anticorpii monoclonali” utilizați în tratamentul COVID. O veste bună vine de la producătorii de vaccinuri, care spun că, dacă va fi nevoie, un nou ser împotriva variantei Omicron ar putea fi fabricat „foarte repede”.

 

Cazurile noii variante Omicron continuă să fie depistate în țări din întreaga lume, astfel că în ultimele zile mai multe state au restricționat accesul cetățenilor din mai multe state din sudul Africii.

Italia, Marea Britanie, Germania, Belgia, Cehia, Danemarca Austria, Olanda, Israel și Australia au confirmat cazuri de infectare cu noua variantă de coronavirus. După un singur caz de infectare cu Omicron și alte șapte cazuri suspecte, Israelul a anunţat că va interzice intrarea tuturor străinilor în ţară şi va reintroduce sistemul de urmărire telefonică pentru a limita răspândirea noii variante de coronavirus.

Interdicție pentru cetățenii din 8 state

Și România a stabilit o interdicţie temporară de intrare în ţară pentru cetăţenii din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe și Malawi, a anunțat ieri șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.

„Hotărârea de Guvern care a fost emisă astăzi (n.r. - duminică) a fost necesară pentru a stabili interdicţia de intrare în ţară a cetăţenilor ţărilor următoare: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud, Zimbabwe şi Malawi. E o interdicţie temporară şi care este în această perioadă în concordanţă cu ce s-a stabilit la nivel european, urmând să urmărim evoluţia noii variante sau tulpini care există şi să vedem care vor fi deciziile în următoarele două, trei săptămâni. Cetăţenii românii, cetăţenii europeni care vin din această zonă pot să vină înapoi, dar, cum s-a anunţat ieri, vor intra în carantină de 14 zile sau dacă testul la a opta zi este negativ, de 10 zile atunci. Plus obligativitatea unei testări la sosirea în ţară”, a declarat Arafat.

Totodată, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că o aeronavă TAROM va zbura la Pretoria pentru a-i lua pe românii blocați în Africa de Sud, printre care se află și sportivii din echipa campioană de rugby. În avion vor fi transportați și alți cetățeni europeni care vor să revină în țările lor. „Deoarece mai rămân 55 locuri libere, oferim această capabilitate și acelor state europene care nu au reușit să-și extragă cetățenii din Africa de Sud”, a anunțat Ciucă. Avionul pleacă azi Africa de Sud pe traseul București-Mombasa-Pretoria.

Ministerul Afacerilor Externe a făcut apel către toți cetățenii români aflați încă în Africa de Sud, care doresc să părăsească țara și nu și-au notificat încă prezența și intenția de a se repatria, să o facă în cel mai scurt timp. Ieri, Ambasada României la Pretoria și Consulatul General al României la Cape Town gestionau situația a 39 de cetățeni români (turiști și membri ai unei delegații sportive) ale căror curse au fost anulate de către companiile aeriene la care aveau rezervări.

Virusolog: „Bate tot ce mișcă”

Noua tulpină are în total 50 de mutații, peste 30 dintre acestea în structura proteinei spike și 10 în RBD (receptor binding domain), structura care se leagă la receptori și față de care sunt dirijați anticorpii neutralizanți, inclusiv cei din vaccin, potrivit virusologului român Cristian Apetrei, profesor în Departamentul de Microbiologie și Genetică Moleculară de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

„Varianta Omicron se răspândește cu rapiditate. Într-un grafic al răspândirii inițiale a variantelor virale, bate tot ce mișcă. (...) Mutațiile numeroase în RBD (și NTD) asociază rezistență la anticorpii neutralizanți (inclusiv anticorpii monoclonali utilizați în terapie)”, scrie prof. Apetrei pe Facebook, unde explică și că alte combinații de mutații sunt asociate atât cu o infectivitate crescută, cât și cu o transmisibilitatea mai mare.

 

Dureri, oboseală intensă, puls ridicat

Deocamdată, cazurile depistate până acum în Africa de Sud nu au dezvoltat forme grave ale bolii, potrivit medicului sud-african care a descoperit noua variantă Omicron, însă cercetările cu privire la această tulpină sunt în stadiul incipient. Dr. Angelique Coetzee, care conduce Asociaţia Medicală din Africa de Sud (SAMA), mai spune că a observat că pacienții prezintă simptome „neobișnuite”. Mai exact, niciunul dintre pacienții infectați cu Omicron nu a suferit de o pierdere a gustului sau mirosului, un simptom asociat în mod obișnuit cu COVID-19. În schimb, s-au plâns de oboseală severă și de dureri în corp și au avut un nivel ridicat al pulsului, iar „acest lucru se întâmplă la persoane tinere, nu la persoanele în vârstă”, a mai precizat Coetzee, citată de dpa. Medicul şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu efectele pe care noua variantă ar putea să o aibă asupra persoanelor în vârstă cu afecţiuni preexistente, precum boli de inimă sau diabet.

 

La finalul săptămânii trecute, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat noua tulpină sud-africană (B.1.1.529) direct „îngrijorătoare” (Variant of Concern - VOC), cu numele „Omicron”.

 

Un nou vaccin ar putea fi fabricat foarte repede

Profesorul britanic Andrew Pollard, care a coordonat cercetările pentru dezvoltarea vaccinului anti-COVID AstraZeneca-Oxford, consideră că este „extrem de improbabil” ca noua variantă Omicron să se răspândească masiv în rândul populaţiei deja vaccinate, aşa cum s-a putut observa și în cazul tulpinii Delta. Însă, dacă totuși se va întâmpla acest lucru, se poate acţiona rapid, în sensul că un nou ser împotriva variantei Omicron a noului coronavirus ar putea fi fabricat „foarte repede”, deoarece „procedurile legate de dezvoltarea unui nou vaccin sunt din ce în ce mai eficiente”, a declarat cercetătorul britanic pentru BBC. Profesorul Pollard consideră totuşi că vaccinurile actuale ar trebui să funcţioneze împotriva noii tulpini, însă acest lucru nu va fi cunoscut cu siguranţă abia în săptămânile următoare.

Compania AstraZeneca a anunţat, de altfel, că a dezvoltat, în colaborare cu Universitatea Oxford, „o platformă vaccinală ce permite o reacţie rapidă la noile variante care pot să apară” și că „desfăşoară deja cercetări în zonele în care noua variantă a fost detectată”.

De asemenea, producătorii de vaccinuri anti-COVID Pfizer-BioNTech, Moderna şi Novavax s-au declarat încrezători în capacitatea serurilor lor de a combate eficient tulpina Omicron. Pfizer-BioNTech, de exemplu, estimează că e nevoie de 100 de zile pentru a avea un nou vaccin, iar directorul medical al Moderna a spus că este „optimist” în ceea ce privește lupta împotriva Omicron, care este o variantă „periculoasă”. 

 

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat, vineri, că este prematur să planifice o adaptare a actualelor vaccinuri la noua variantă a virusului SARS-CoV-2, detectată recent în Africa de Sud, și a precizat că are nevoie de mai multe detalii pentru a afla dacă noua tulpină poate să evite acţiunea neutralizantă a celor patru vaccinuri autorizate până în prezent împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană.

 

×
Subiecte în articol: omicron covid-19 Covid-19 Sars-Cov-2