x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ultimele zile cu  Regele Mihai

Ultimele zile cu  Regele Mihai

07 Dec 2017   •   12:30
Ultimele zile cu  Regele Mihai

Familia Regală a făcut public ieri programul funeraliilor Regelui Mihai, care se vor desfășura săptămâna viitoare, de miercuri până sâmbătă. Au fost comunicate, de asemenea, regulile vestimentare și de conduită pe care trebuie să le respecte cei care vor veni pentru ultim omagiu la catafalcul suveranului. Pe de altă parte, premierul Mihai Tudose a anunțat decretarea a trei zi de doliu național, între 14 și 16 decembrie.

Trupul neînsuflețit al ultimului Rege al României va ajunge în țară miercuri, 13 decembrie, la ora 11, pe Aeroportul Otopeni. Imediat, cortegiul funerar se va deplasa la Sinaia, unde sicriul va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Între orele 14 și 18, cele mai înalte oficialități din România și Republica Moldova sunt așteptate aici pentru a transmite condoleanțe, în prezența membrilor Familiei Regale. Au fost invitați șefii de stat și parlamentarii din cele două tări, reprezentanții instituțiilor centrale și locale, ai clerului și ai academiilor de la București și Chișinău. De asemenea sunt așteptați la Peleș membrii corpului diplomatic, și reprezentanți ai UE, NATO și altor organizații internaționale. Ultimul popas al Regelui la la Peleș va dura doar patru ore, iar publicul nu va avea acces la ceremonie. Cortegiul funerar va porni la ora 18:00 spre București, unde va ajunge la ora 20:30.

Regulile Casei Regale

Românii vor avea trei zile să își ia adio de la Rege, în Sala Tronului din Palatul Regal. Familia Regală a anunțat comunicat câteva reguli pe care trebuie respectate la Palat, în timpul ceremoniilor. Cetățenii sunt rugați să vină îmbrăcați în culori închise, fără genti voluminoase și să nu vină însoțiți de copii mai mici de 7 ani. De asemenea, publicul este rugat să nu fotografieze sau sa filmeze, să nu vorbească la telefon în Palatul Regal și să aibă un document de identitate. Florile nu pot fi depuse la catafalc, ci doar în grădina sau la poarta Palatului.

Traseele cortegiului

Regele va fi înmormântat sâmbătă, 16 decembrie. Ceremoniile zilei vor începe la 10:30 cu o slujbă religioasă în Sala Tronului, urmată de a doua în Piața Palatului Regal. Cortegiul funerar se va îndrepta apoi spre Patriarhie, pe traseul Calea Victoriei, Splaiul Independenței, Piața Unirii, Dealul Mitropoliei. Aici se va desfășura, începând cu ora 12:30 slujba de înmormântare, care va dura o oră și jumătate. Ultimul drum al Regelui va fi spre Curtea de Argeș, pe traseul Piața Unirii, Universitate, Romană, Arcul de Triumf, Chitila, Titu, Găești, Topoloveni, Pitești. Cortegiul nu se va opri, dar va circula cu viteză redusă în localități. Slujba de îngropare va fi oficiată în Noua Catedrală din Curtea de Argeș, de la ora 18:45.

Palatul Regal este deschis publicului pentru ceremoniile funerare după următorul program: miercuri - între orele 21 și 24, joi și vineri - între 8 și 22.

Castelul Peleş din Sinaia, reşedinţa de suflet a regelui Mihai, a fost, ieri, loc de pelerinaj pentru cei care l-au iubit pe fostul suveran.  Inclusiv turişti din Spania, Austria sau Indonezia au scris în cartea de condoleanțe deschisă la castel

×
Subiecte în articol: regele mihai