x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un million de români suferă de astm

Un million de români suferă de astm

de Monica Cosac    |    11 Mai 2018   •   15:37
Un million de români suferă de astm

Specialiştii estimează că aproximativ 6% din întreaga populaţie a României suferă de astm bronşic, o afecţiune vicleană, care poate ucide în lipsa tratamentului. Mulţi pacienţi pun simptomele pe seama răcelilor şi nu se tratează sau iau tratamente care nu au legătură cu astmul, riscând astfel să facă o criză severă, ce poate duce chiar la deces. Celor care prezintă unul sau mai multe simptome, medicii le recomandă efectuarea unei spirometrii, un test rapid şi non-invaziv.

Fumul de ţigară – fie că este inhalat activ sau pasiv -, poluarea, praful din casă, mucegaiul, acarienii, gângacii de bucătărie sau substanţele chimice din produsele de curăţenie pot declanşa această boală cronică, ce afectează căile respiratorii şi care poate să apară la orice vârstă.

Important de ştiut este că astmul este o boală care poate fi ţinută total sub control, spun reprezentanţii Societăţii Române de Pneumologie (SRP), dacă este diagnosticat şi tratat corect. Totodată, în perioada 12 - 13 mai, specialiştii SRP vor oferi spirometrii gratuite (testări pentru depistarea afecţiunilor respiratorii), în Parcul Tineretului din Capitală. Testările fac parte din campania „Niciodată prea devreme, niciodată prea târziu. Orice moment este potrivit pentru abordarea bolilor căilor respiratorii”, desfășurată de SRP, şi vor avea loc între orele 9.00-17.00, la intrarea dinspre Cafeneaua Actorilor. Medicii spun că screeningul din acest an se adresează în mod special copiilor şi tinerilor de până în 35 de ani, atmul fiind cea mai frecventă boală cronică pe aceste segmete de vârstă.

Printre simptomele specifice astmului bronşic se numără: respiraţia şuierătoare, episoade recurente de tuse în timpul nopţii, dispnee (senzaţia de lipsă de aer, respiraţie dificilă), senzaţie de presiune toracică după efort sau contactul cu aer rece, anxietate.

 

 

×
Subiecte în articol: romani astm