x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Un nou record al campaniei  „Donează sânge! Fii erou!”, peste 1.460 de unităţi transfuzabile

Un nou record al campaniei  „Donează sânge! Fii erou!”, peste 1.460 de unităţi transfuzabile

03 Mai 2018   •   10:31
Un nou record al campaniei  „Donează sânge! Fii erou!”, peste 1.460 de unităţi transfuzabile

Ediţia de primăvară a campaniei naţionale„Donează sânge! Fii erou!” a înregistrat anul acesta la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti un nou record  în ceea ce priveşte dăruirea unei noi şanse la viaţă”, prin recoltarea, în doar cinci zile, a 1.461 de unităţi transfuzabile. Potrivit statisticilor, în România doar 1,7% din populație donează sânge, în contextul în care, în fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge , iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți.

Proiectul  „Donează sânge! Fii erou!”, marca Societăţii Studenților în Medicină din București și-a încheiat ediția de primăvară cu un real succes. Cifrele estimative relevă că, în perioada 23-27 Aprilie, 559 de donatori de sânge au trecut pragul Facultătii de Medicină, iar la Centrul de Transfuzie Sanguină București (partener al UMF Carol Davila în această campanie) s-au prezentat 902 donatori, totalizând astfel 1.461 de pungi de sânge transfuzabil recoltate. Beneficiarii acestei campanii sunt atât pacienții care necesită cel puțin o transfuzie de sânge, cât și studenții mediciniști a căror muncă de voluntariat îi aduce cât mai aproape de un act medical care necesită atenție și pricepere și care poate salva pană la 3 vieți. Efortul donatorilor a fost răsplătit cu tichete valorice în cuantum de 63 de lei, reducere cu 50% a costului abonamentului lunar pentru transportul în comun, precum şi cu o zi liberă de la locul de muncă. În plus, aceştia au mai putut beneficia de diverse cadouri oferite de către SSMB prin intermediul unei tombole speciale. Evenimentul a fost organizat de către  Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB), în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină București și Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila. 

  „ Privind retrospectiv, ediția care s-a încheiat vineri a reprezentat un real succes atât din punctul de vedere al pungilor de sânge recoltate, cât și al confortului și atmosferei plăcute de care s-au bucurat donatorii. Pe parcursul acestei săptămâni am întâlnit mulți eroi, iar unul dintre marile câștiguri constă în faptul că mulți dintre aceștia au venit pentru prima dată la Facultatea de Medicină pentru a dona, auzind de campania noastră din diverse surse, dar în special din mass-media. Responsabilizarea populației asupra nevoii de sânge reprezintă o directivă pe care o urmăm la fiecare ediție. Recunoștința noastră se indreaptă în mod special către echipele medicale de la Centrul de Transfuzie Sanguină București și Spitalul Universitar de Urgentă București care și la  această ediție ne-au fost alături” au ţinut să precizeze cei doi coordonatori principali ai campaniei „Donează sânge! Fii erou!”, Delia Vasile şi Cristiana Voicu, ambele, studente în anul IV ale Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti. Acestea au adăugat că “acum ne indreptăm atenția asupra organizării campaniei naționale care constă în sincronizarea tuturor centrelor de transfuzie din ţară și care va avea loc în perioada 7-11 mai. Vă invităm să rămâneți alături de noi și să vă implicați în continuare, atât prin prezența dumneavoastră la Centrul de Transfuzie Sanguină București pentru a dona sânge, cât și prin promovarea evenimentului” 

  Începând din anul 2008, „Donează sânge! Fii erou!”este un eveniment organizat bianual la nivel național de către asociațiile studenților la medicină și își propune să combată deficitul de sânge și produse de sânge din unitățile spitalicești din România prin organizarea unei colecte extinse de sânge și prin susținerea unei puternice campanii de informare și responsabilizare socială.Campania de sensibilizare cu privire la actul nobil al donării de sânge și recoltarea propriu-zisă se desfășoară în acest an sinergic în toate centrele membre ale Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) și anume în București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Timișoara, Oradea, Târgu-Mureș și Craiova.

×