x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social UPDATE Directorul general Metrorex a demisionat. Cine va conduce societatea

UPDATE Directorul general Metrorex a demisionat. Cine va conduce societatea

26 Feb 2021   •   12:28
UPDATE Directorul general Metrorex a demisionat. Cine va conduce societatea

După renunțarea la mandat a directorului general Metrorex, Gabriel Mocanu, atribuțiiile vor fi preluate de fostul manager Mariana Miclăuş, pentru perioadă scurtă, atribuţiile de conducere, până la desemnarea unui nou director general cu contract de mandat provizoriu, a anunţat Ministerul Transporturilor.

ȘTIRE INIȚIALĂ Directorul general Metrorex, Gabriel Mocanu, a solicitat încetarea contractului de mandat. Cererea a fost înaintată Consiliului de Administrație. Decizia vine pe fondul neînțelegerilor dintre ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă și sindicatul de Metrou, precum și conducerea Metrorex.

Demnitarul a adus critici salariilor prea mari ale angajaților Metrorex, care s-au majorat cu 18% și s-au angajat alte 1.300 de persoane, deși compania a înregistrat pierderi din cauza pandemiei de coronavirus. 
"Unii dintre bogaţii tranziţiei au acaparat şi subjugat pentru ei şi interesele lor companiile statului, cum este cazul şi liderilor de sindicat (cartel) de la Metrorex", a scris Mocanu pe Facebook.

Câștigul mediu brut lunar a fost de 9.901 lei în 2020, potrivit declarațiilor ministrului de resort, iar în propunerea de buget pe 2021, este estimat la 12.739 lei. Totodată, acesta spunea, luna trecută, vă venitul mediu lunar la Metrorex comparativ cu 3-4 ani în urmă. Totodată, compania se află într-o situaţie financiară şi structurală de cheltuieli foarte dificilă, anul trecut subvenţia de la bugetul de stat ajungând la 687 milioane de lei.

Sindicatul de la Metrou a transmis că salariul mediu ar fi de 5.700 de lei net, sumă care include toate sporurile.
"Venitul mediu brut care include toate contribuţiile plătite la buget este de 9.900 de lei. Aici trebuie precizat că acesta a crescut cu circa 35% în anul 2018, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 79/2017 de modificare a Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prin care contribuţiile plătite de angajator au fost transferate în sarcina angajaţilor. De asemenea, din 2016 şi până în 2020, Metrorex a pus în funcţiune 12 staţii noi de metrou şi două depouri, care împreună, prin gradul ridicat de asigurare a unor condiţii de calitate, atractivitate şi confort, totalizează circa 50% din volumul total al reţelei de transport care are 63 de staţii şi şase depouri (reţeaua de metrou din Bucureşti are o lungime de 78 km, depăşind reţelele de metrou din oraşe precum Dubai şi Rotterdam). Totodată, urmare a controalelor efectuate de ISU, care au consemnat lipsa de personal pentru mentenanţă şi intervenţii, în cursul anului 2019 au fost angajaţi 354 de salariaţi, astfel încât, împreună cu personalul prevăzut pentru Magistrala 5 de metrou, numărul total de posturi prevăzute este de 5.861 de persoane, din care sunt neocupate peste 150 de posturi", se arată în document.

Gabriel Mocanu a fost numit director general interimar la Metrorex la 2 iulie 2020, după demisia Marianei Miclăuş, care a ocupat această poziţie din noiembrie 2019. 

×
Subiecte în articol: metrorex gabriel mocanu mariana miclaus