x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ministerul Transporturilor anunță că salariile angajaților de la CFR vor crește

Ministerul Transporturilor anunță că salariile angajaților de la CFR vor crește

20 Dec 2021   •   18:21
Ministerul Transporturilor anunță că salariile angajaților de la CFR vor crește

UPDATE: Salariile tarifare ale angajaților de la CFR vor crește cu indicele de majorare a prețurilor de consum pentru anul 2022, au anunțat reprezentanții Ministerului Transportului.

Anunțul a fost făcut luni după întâlnirea ministrului Sorin Grindeanu cu sindicaliștii CFR.

Discuțiile s-au concentrat pe problemele existente în domeniul feroviar, dar și pe situația creată de protestul spontan al unor lucrători din calea ferată.

La finalul discuțiilor, autoritățile au anunțat că salariile vor crește pentru a acoperi inflația.

„Părțile au convenit ca pentru perioada imediat următoare să se agreeze ca și soluție creșterea salariilor tarifare cu indicele de creștere a prețurilor de consum pentru anul 2022, în condițiile aprobării cadrului legal și financiar. Vorbim aici de Legea bugetului de stat și bugetele companiilor feroviare, ca o primă etapă în vederea aplicării Statutului personalului feroviar”, au anunțat reprezentanții Ministerului Transportului.

Totodată părțile s-au angajat să identifice soluții pentru aplicarea Statutului personalului feroviar, sens în care vor fi organizate întâlniri periodice cu privire la situația căii ferate.

UPDATE2

"Trenurile afectate până la momentul prezent ca urmare a protestului spontan al personalului CFR SA de pe raza regionalelor Iaşi, Bucureşti, Craiova, Galaţi, Cluj, Constanta, Galaţi: 6002, 6461, 5603, 5401, 1541, 5402, 5461, 5415, 1858, 5411, 1752, 8080, 8202, 8201,1884, 1660 , 1572, 1573, 1541 ,1655, 5014, 5106, 7571, 3085, 4103, 3074, 1734, 1832, 4020, 4451, 4703, 3073, 1831", transmite compania.

Totodată, în comunicat se precizează că protestul spontan feroviar nu este cauzată de CFR Călători.
"Este o acţiune sindicală feroviară a angajaţilor de la S.C.R.L. Braşov SA şi a CFR SA, ca urmare a prorogării până la data de 01.01.2023, a legii 195/2020, privind Statutul Personalului Feroviar, legiferată prin OUG 130/17.12.2021".

Societatea Comercială de Reparaţii Locomotive C.F.R. - S.C.R.L. Braşov SA este filială a CFR Călători SA, fiind la ora actuală în procedură de insolvenţă.
"Pentru CFR Călători SA, S.C.R.L. Braşov SA este un furnizor de servicii care, pe bază contractuală, asigură şi realizează mentenanţa curentă, reparaţii planificate şi accidentale ale materialului rulant motor al CFR Călători. Pentru prestaţia efectuată de SCRL către CFR Călători plăţile sunt efectuate la zi, nefiind înregistrate restanţe. Personalul salariat aparţinând SCRL are toate drepturile încasate la zi (salarii, bonuri de masă, etc)", se mai arată în comunicat.

UPDATE1 La Compania Reparații Locomotive Iași a fost declanșată o grevă spontană. Angajații sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor și subfinanţarea pentru refacerea infrastructurii feroviare.

"Aşteptăm un răspuns de la Minister privind punerea în aplicare a legii prind Statutul personalului feroviar. Legea nu a fost aplicată din cauza pandemiei. Salariaţii au acceptat. Numai că, după atâta timp de amânare, aflăm că şi la anul va fi prorogată pentru încă un an punerea în aplicare a Statutului. S-a ajuns la os. Salariaţii nu mai rezistă. Ori dai, ori nu, ori îl anulezi de tot.

Lucrăm în condiţii grele de muncă, în mizerie, în frig. Oamenii sunt terminaţi, uzaţi. Măcar să fie plătiţi, să se mai facă ceva cu salarizarea. Mulţi angajaţi au plecat. În câteva zile au plecat mulţi angajaţi. Sunt oameni care ar lucra din pasiune dar când se lovesc de condiţiile grele de muncă şi plată pleacă", a declarat Iulian Borş, liderul sindicatului filialei Iași a Societăţii Comerciale de Reparaţii Locomotive (SCRL).

ȘTIRE INIȚIALĂ Zeci de angajați de la CFR Călători au început o grevă spontană în această dimineață. Aceștia se află în curtea depoului și își exprimă nemulțumirea față de înghețarea salariilor.

Veniturile lunare ar fi trebuit să crească de anul viitor însă guvernul a decis sistarea majorărilor. 

Salariații protestează în fața depourilor după ce executivul a amânat termenul de intrare în vigoare a legii privind statutul personalului feroviar care prevede creșterea remunerațiilor. 

Guvernul a luat această hotărâre pentru a stopa creșterea deficitul bugetar, astfel că toți bugetarii au salariile înghețate, cu excepția profesorilor și a lucrătorilor din sănătate. 

Angajații CFR Călători au dat un ultimatum, până în ora 10:00, ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Sunt deja întârzieri ale trenurilor de zeci de minute. 

 

×
Subiecte în articol: greva cfr