x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un român din Spania, dat exemplu ca erou

Un român din Spania, dat exemplu ca erou

de Carmen Plesa    |    09 Noi 2009   •   00:00
Un român din Spania, dat exemplu ca erou

Jurnaliştii de la cotidianul spaniol La Razon îl dau exemplu pe un român în cadrul campaniei pe care au pornit-o pentru a-l desemna pe eroul anului 2009.



Un român din Spania, care s-a luptat cu un hoţ, este dat drept exemplu de cotidianul spaniol La Razon, care a pornit o campanie pentru desemnarea eroului acestui an. Premiile "Alfonso Ussia" ale La Razon, aflate la cea de-a doua ediţie, sunt numite după un scriitor şi editorialist spaniol şi au trei categorii: personaj cu traiectorie exemplară pe parcursul lui 2009, studentul anului şi eroul anului. Cel care va câştiga această ultimă categorie va primi ca premiu o excursie
pentru două persoane pe care continent va dori.

A FUGIT DUPĂ HOŢ
Pentru a arăta ce fel de persoană se poate califica pentru "eroul anului", jurnaliştii spanioli îl dau exemplu pe Remus, un român de 23 de ani. "Cu mult sânge rece a acţionat Remus, un român de 23 de ani care lucra într-un bar de pe Strada Toledo din Madrid şi care în luna mai a fost înjunghiat în timp ce urmărea un hoţ care atacase o parfumerie de pe aceeşi stradă", scrie La Razon.

Gestul botoşăneanului Marcel Baghiu, sau Remus, cum e cunoscut între prieteni, n-a trecut însă neremarcat până acum nici de autorităţile spaniole şi nici de presa din regatul iberic care a relatat pe larg despre el.

În seara de 14 mai a acestui an, în timp ce se afla la lucru într-un bar de pe Strada Toledo din Madrid, Remus a auzit ţipetele vânzătoarei de la o parfumerie din apropiere. Când a ieşit să vadă ce se întâmplă, femeia i-a spus că a fost atacată şi că hoţul fugise cu casa de marcat. Românul l-a urmărit pe hoţ - un spaniol - şi l-a prins. În timp ce se luptau, atacatorul l-a înjunghiat de nouă ori cu o foarfecă.

Rănit cum era, Remus s-a întors la muncă, dar patronul său a chemat imediat ambulanţa. Rănile erau destul de grave, însă românul şi-a revenit repede, astfel încât s-a putut bucura de felicitările şi de medalia pe care i-au oferit autorităţile din Madrid.

DEJA DECORAT
"În numele tuturor madrilenilor vreau să aduc dovada recunoaşterii şi să premiez gestul de generozitate pe care l-ai făcut pentru vecinii tăi şi curajul de care ai dat dovadă înfruntându-l pe atacator, precum şi înaltul tău simţ al justiţiei. Pentru acest motiv (...) Consiliul Guvernului Regional Madrid, la propunerea consilierului pentru Imigraţie şi Cooperare, îţi acordă Medalia de Argint pentru Merit Cetăţenesc", a spus Esperanza Aguirre, preşedinta Comunităţii Madrid, la ceremonia care a avut loc la o săptămână după gestul curajos al românului.

"Marcel Baghiu este un tânăr care la doar 20 de ani a decis să vină în Spania în căutarea unui viitor mai bun. A venit singur, şi-a lăsat familia la sute de kilometri şi, de când a venit aici, nu s-a oprit din muncă (...)", a mai spus Esperanza Aguirre. Aceasta l-a caracterizat pe român drept "un madrilen exemplar" care pune problemele celorlalţi mai presus de propriile probleme. Totodată, botoşăneanul a fost dat exemplu demn de urmat pentru cei peste 200.000 de români care trăiesc în regiunea Madrid, pentru că întruchipează perfect calităţile ideale ale "noilor madrileni": "curaj, onestitate, capacitate de integrare".

×
Subiecte în articol: externe