x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea ANM a reactualizat prognoza meteo! Cod galben şi portocaliu de ger şi ninsori în toată ţara până în 2 martie

ANM a reactualizat prognoza meteo! Cod galben şi portocaliu de ger şi ninsori în toată ţara până în 2 martie

28 Feb 2018   •   11:17
ANM a reactualizat prognoza meteo! Cod galben şi portocaliu de ger şi ninsori în toată ţara până în 2 martie

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, 28 februarie, noi avertizări cod galben şi cod portocaliu de viscol, ger şi ninsori abundente.

Potrivit meteorologilor, prima avertizare emisă de cod galben de ninsori moderate cantitativ, strat de zăpadă local consistent, intensificări ale vântului, viscol, valabilă astăzi, 28 februarie, între orele 11.00 şi 23.00. 

În intervalul menționat va continua să ningă moderat cantitativ în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în jumătatea sudică a Moldovei, unde local se va depune strat consistent de zăpadă.

Temporar vântul va avea intensificări cu viteze de 45…55 km/h, iar în sud-est rafalele vor depăși 60 km/h, viscolind ninsoarea, spulberând și troienind zăpada și diminuând vizibilitatea.

Tot astăzi, 28 februarie, între orele 11.00  -  20.00, este valabilă o avertizare de cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, ninsoare puternic viscolită, zăpadă spulberată și vizibilitate scăzută.

Alerta meteo este valabilă în județele Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea.

În intervalul menționat, în județele Constanța, Tulcea Călărași, Ialomița, Buzău și Brăila vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 55…65 km/h și local în jur de 70 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită, zăpada  spulberată și troienită și vizibilitatea va scădea sub 50 m.   

În cursul nopții de miercuri spre joi (28.02/01.03) vor mai fi intensificări temporare ale vântului în Dobrogea, Moldova și la munte, spulberând zăpada și diminuând vizibilitatea.  

Al doilea mesaj de avertizare transmis de ANM se referă la un cog galben de ger, valabil în toată ţara, în intervalul 28 februarie, ora 11.00 -  02 martie, ora 20.00.

Valul de frig va persista și se va intensifica pe parcursul nopților, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger, mai ales dimineața și noaptea.      

De asemenea, ANM a emis o avertizare cod portocaliu de temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua, valabilă în intervalul 28 februarie, ora 11.00 -  02 martie, ora 20.00.

Zonele afectate sunt Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.
  
În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, gerul va fi persistent în cea mai mare parte a intervalului, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.        

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între -12 și -6 grade, iar cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade, izolat mai coborâte, sub -25 grade.     

n cursul nopții de vineri spre sâmbătă (2/3 martie) temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor înregistra în Moldova, local în Maramureș, Transilvania, Muntenia și Dobrogea și pe arii restrânse în Oltenia.  
          
Începând din noaptea de joi spre vineri (1/2 martie) și până duminică (4 martie) vor fi intervale cu precipitații în majoritatea regiunilor, dar mai ales în sud-vestul și sudul țării. La început va ninge, apoi, trecător, vor fi precipitații mixte și se va forma polei.http://www.observator.tv

 

×
Subiecte în articol: ger ninsori