x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea ANM: Instabilitatea atmosferică va caracteriza următoarele două săptămâni de prognoză (8 - 21 mai)

ANM: Instabilitatea atmosferică va caracteriza următoarele două săptămâni de prognoză (8 - 21 mai)

08 Mai 2017   •   13:48
ANM: Instabilitatea atmosferică va caracteriza următoarele două săptămâni de prognoză (8 - 21 mai)

Vremea va continua să fie instabilă în următoarele două săptămâni, când se vor semnal perioade cu zile şi nopţi mai reci decât în mod normal pentru luna mai, la care se adaugă precipitaţii destul de consistente, dar şi intervale cu temperaturi peste norme, ce vor atinge chiar şi 26 de grade Celsius, în Muntenia, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) publicată luni, valabilă pentru perioada 8 - 21 mai 2017. 

În Banat, în primele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor scădea de la 18 la 14 grade, iar cele minime de la 11 la 3 grade, în medie regională, iar vremea va deveni rece pentru această perioadă. După data de 10 mai, valorile termice vor creşte din nou, astfel încât temperaturile maxime se vor situa, în medie, în jurul valorii de 26 de grade, iar cele minime vor fi de 11 - 12 grade. Spre sfârşitul primei săptămâni va avea loc o răcire uşoară a vremii, iar regimul termic va fi caracterizat de maxime diurne de 21 - 22 de grade şi minime nocturne de 9 - 10 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor se va menţine ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză. Local, îndeosebi în intervalele 8-10 mai, respectiv 13-15 mai, cantităţile de apă pot fi mai însemnate. 

În Crişana, în intervalul 8-10 aprilie, vremea se va răci semnificativ şi va deveni rece pentru această perioadă. După 10 mai, valorile termice vor marca o creştere semnificativă, atât ziua, cât şi noaptea, astfel încât temperaturile maxime vor urca, în medie, de la 12 la 24 de grade, iar cele minime de la unu-două grade la 12 grade. Pe 14 mai, vremea se va răci din nou şi se vor înregistra valori medii ale maximelor diurne de 21 - 22 de grade şi ale minimelor nocturne de 9 - 10 grade, caracterizând un regim termic apropiat de normalul perioadei. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar local, îndeosebi către sfârşitul primei săptămâni de prognoză, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. 

În Transilvania, la începutul intervalului, valorile termice vor scădea semnificativ de la o zi la alta şi vremea va deveni rece pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor scădea de la 17 la 11 grade, iar cele minime de la 9 către -1 grad, în medie regională. Ulterior, va avea loc o creştere de temperatură, spre valori diurne situate, în medie, în jurul a 23 de grade, şi minime de aproximativ 10 grade. Către sfârşitul primei săptămâni, va avea loc o nouă scădere a regimului termic, ce se va caracteriza prin valori apropiate de normele perioadei, respectiv temperaturi diurne de 19 - 20 de grade, în timp ce temperaturile nocturne vor fi de 5 - 7 grade. Probabilitatea de ploaie se va menţine ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar între 8 şi 11 mai, precum şi între 13 şi 16 mai, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. 

În Maramureş, la începutul intervalului, vremea va deveni tot mai rece, iar temperaturile maxime vor fi în scădere către 11 grade, în timp ce minimele vor tinde, în medie, spre aproximativ un grad Celsius. În intervalul 11-13 mai, regimul termic va marca o creştere, astfel încât se vor atinge valori diurne de 21 - 22 de grade şi nocturne de 10 - 11 grade. După data de 13 mai, regimul termic va marca o uşoară scădere, spre valori maxime de 19 - 20 de grade şi minime de 7 - 8 grade, în medie regională, valori normale pentru această perioadă a anului. Vor fi ploi, aproape în fiecare zi a intervalului de prognoză, iar probabilitatea ca acestea să fie, local, mai importante cantitativ, va fi mai ridicată în prima zi şi, din nou, în perioada 12 - 15 mai. 

În zona Moldovei, procesul de răcire va fi important în intervalul 8 - 10 mai, când media maximelor termice va scădea de la 18 la 11 grade, iar minimele nocturne vor coborî de la 10 - 11 grade spre unu-două grade Celsius, vremea devenind rece pentru această perioadă. În intervalul 11 - 13 mai, temperaturile diurne vor creşte la 17 - 18 grade şi cele nocturne la 8 - 9 grade, pentru ca, în a doua săptămână a perioadei de prognoză, să se înregistreze un regim termic fără variaţii semnificative, caracterizat prin valori apropiate de normele climatologice ale perioadei. Probabilitatea pentru ploi la nivel local va fi mai ridicată pe 8 - 9 mai, precum şi în intervalul 12 - 14 mai, când se pot înregistra şi cantităţi de apă mai importante. 

În Dobrogea, între 8 şi 10 mai, va avea loc un proces de răcire a vremii, astfel încât valorile termice vor deveni mult mai scăzute decât normele perioadei. Maximele diurne vor scădea de la 18 la 12 grade, iar minimele nocturne, de la 11 - 12 grade la începutul intervalului, spre 5 grade, pe 10 - 11 mai. Ulterior, regimul termic va marca o creştere spre valori apropiate de normele climatologice ale perioadei, respectiv 17 - 18 grade ziua şi 12 - 13 grade noaptea, la sfârşitul primei săptămâni de prognoză. În a doua săptămână, temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative şi va avea valori maxime, în medie regională, între 18 şi 20 de grade şi minime între 9 şi 11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată între 8 şi 10 mai, precum şi în 13 şi 14 mai, când se pot înregistra local cantităţi de apă mai importante. În restul intervalului de prognoză, doar izolat şi trecător vor fi ploi de scurtă durată. 

În Muntenia, în intervalul 8 - 11 mai vremea se va răci treptat, devenind rece pentru această perioadă. Temperaturile maxime vor scădea de la 21 la 12 grade, iar cele minime de la 11 la 3 grade. După 11 mai, regimul termic va marca o creştere, spre valori diurne de 25 - 26 de grade şi nocturne de 12 grade, în medie, la sfârşitul primei săptămâni a intervalului de prognoză. În cea de-a doua săptămână, temperatura aerului va creşte uşor şi treptat, de la 18 la 22 de grade la valorile maxime, în timp ce valorile minime se vor situa, în mod constant, în jurul a 8 grade. Va ploua aproape în fiecare zi a perioadei de prognoză, dar în intervalele 7 - 9 mai şi 13 - 15 mai, probabilitatea ca aceste precipitaţii să se semnaleze pe arii mai extinse şi să fie mai importante cantitativ va fi ridicată. 

În zona Olteniei, prima săptămână a intervalului de prognoză va debuta cu o vreme în răcire, astfel încât temperaturile maxime vor scădea de la 20 de grade în prima zi spre 14 - 15 grade, în jurul datei de 10 mai, după care vor creşte spre 25 de grade către sfârşitul primei săptămâni de prognoză. La final de săptămână, regimul termic va marca o nouă scădere, spre 18 grade în jurul datei de 15 mai. În a doua săptămână, temperaturile diurne vor creşte uşor şi treptat, spre 22 de grade la finalul intervalului de prognoză. Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, fiind în scădere, de la 11 la 3 grade în intervalul 8 - 11 mai, vor creşte spre 13 grade în jurul datei de 14 mai, pentru ca apoi să scadă, din nou, până la 8 - 9 grade în decursul celei de-a doua săptămâni de prognoză. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată pe 8 şi 9 mai, precum şi, din nou, în intervalul 13 - 16 mai, când pe arii restrânse se pot cumula cantităţi de apă mai importante. 

La munte, procesul de răcire a vremii va fi important în intervalul 8 - 10 mai, când media maximelor termice va scădea de la 10 la 3 grade, iar a minimelor nocturne de la 4 la -4 grade. Ulterior, va avea loc o încălzire, astfel încât, în jurul datei de 13 mai, se vor atinge aproximativ 15 grade ziua şi 7 grade noaptea. În a doua săptămână a intervalului de prognoză, regimul termic va fi apropiat de cel normal pentru a doua decadă a lunii mai şi va fi caracterizat prin valori de 10 - 12 grade ziua, respectiv de 2 - 3 grade noaptea. Probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar în intervalele 7 - 9 mai şi 12 - 14 mai, acestea se vor semnala pe arii mai extinse şi pot fi, local, mai importante cantitativ. 

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: anm vremea