x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea ANM: Vreme schimbătoare în următoarele zile. PROGNOZA METEO până în 17 mai

ANM: Vreme schimbătoare în următoarele zile. PROGNOZA METEO până în 17 mai

04 Mai 2015   •   18:17
ANM: Vreme schimbătoare în următoarele zile. PROGNOZA METEO până în 17 mai
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Vremea se anunţă schimbătoare în următoarele două săptămâni, cu maxime diurne în prima parte a intervalului de 22-24 de grade, în special în partea de sud a ţării, şi mai scăzute cu până la 9 grade Celsius după data de 7 mai, dar şi din 9 - 10 mai, în toate regiunile, când îşi vor face apariţia şi ploile, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie /ANM/, valabilă pentru perioada 4-17 mai.

În Banat, în primele trei zile ale intervalului, valorile termice vor creşte treptat, iar vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă, cu maxime diurne, în medie regională, în jur de 31 de grade pe data de 6 mai şi minime nocturne de aproximativ 15 grade, pe 6 şi 7 mai. Ulterior, temperaturile vor scădea, astfel că, în perioada 7-9 mai, se vor înregistra, în medie, maxime de 22-24 de grade şi minime de 9-11 grade. O nouă scădere a valorilor termice se va înregistra la începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză, pentru ca în intervalul 13-17 mai regimul termic să se menţină relativ constant, cu maxime, în medie, de 22 de grade şi minime de 8-10 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare în jurul datelor de 6 şi 7 mai, dar şi în intervalul 9-17 mai, potrivit Agerpres.

În Crişana, procesul de încălzire ce se va resimţi la începutul intervalului de prognoză va determina o vreme deosebit de caldă pentru această perioadă, iar în 6 mai se vor înregistra, în medie regională, temperaturi maxime de 30 de grade şi minime de 14-15 grade. În cursul zilei de joi, 7 mai, valorile termice vor scădea accentuat, iar până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză se vor situa în jurul unor medii de 20-23 de grade pentru temperaturile maxime, şi de 8-10 grade, în cazul minimelor nocturne. A doua săptămână de prognoză va debuta cu o nouă răcorire a vremii, iar valorile diurne nu vor mai depăşi, în general, 18 grade. Începând cu data de 13 mai, temperaturile vor marca o creştere, spre valori apropiate de mediile multianuale caracteristice perioadei, respectiv 21-22 de grade în cursul zilelor şi în jur de 10 grade pe parcursul nopţilor. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi ridicată în zilele de 6 şi 7 mai, precum şi în intervalul 9-17 mai, cu posibilitatea ca în jurul datei de 10 mai să se înregistreze cantităţi de apă mai însemnate.

În Transilvania, la începutul primei săptămâni de prognoză, valorile termice vor fi în creştere treptată, cea mai caldă zi urmând a fi cea de miercuri, 6 mai, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 27 de grade, iar în noaptea de miercuri spre joi minimele termice se vor situa, în general, în jurul a 12-13 grade. Temperatura aerului va marca o scădere semnificativă pe data de 7 mai, spre valori normale pentru această perioadă a anului, iar până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză vor fi mici oscilaţii în jurul unor medii de 18-21 de grade ale maximelor diurne şi de 6-8 grade pentru minimele nocturne. Ploile îşi vor face apariţia în 6 şi 7 mai, când vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate şi, zilnic, după data de 10 mai.

Pentru zona Maramureş, vremea va fi din ce în ce mai caldă în primele trei zile de prognoză, însă, în 7 mai, valorile termice vor scădea accentuat, cu aproximativ 8 grade, ajungând, în medie regională, la maxime diurne de 20-22 grade şi minime nocturne de aproximativ 8 grade, temperaturi ce vor caracteriza un regim termic normal pentru această perioadă. Ulterior, până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile se vor menţine în jurul acestor valori, cu menţiunea că între 10 şi 12 mai se va consemna o scădere uşoară, cu până la 4 grade. Vor fi posibile averse aproape zilnic, iar pe 6 mai, precum şi în intervalul 10-12 mai, creşte probabilitatea pentru cantităţi de apă mai însemnate.

În Moldova, intervalul va debuta cu o încălzire treptată a vremii, astfel încât, pe 6 mai, valorile termice se vor situa peste mediile climatologice ale perioadei, media regională a maximelor urmând a fi de 24 de grade, iar a minimelor de 12 grade. După această dată, se va remarca o scădere de temperatură, iar până spre sfârşitul intervalului se vor înregistra valori termice apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv maxime de 20-22 de grade şi o medie regională a minimelor de aproximativ 10 grade. Valori mai scăzute sunt posibile în zilele de 11 şi 12 mai, când vremea va fi răcoroasă, mai ales în nordul regiunii. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în jurul datei 7 mai şi după data de 11 mai, când, izolat, vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

În toată regiunea Dobrogei, întreaga perioadă va fi caracterizată de o vreme normală din punct de vedere termic pentru prima jumătate a lunii mai. Se vor înregistra maxime, în medie regională, de 20 de grade, valori mai coborâte urmând a se consemna pe litoral, în timp ce minimele nocturne vor fi de 10-12 grade. La începutul săptămânii viitoare, este probabilă o răcire de scurtă durată, astfel că media temperaturilor maxime, pe întreaga regiune, va coborî cu două până la 3 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în 7 mai şi în intervalul 11-14 mai.

În Muntenia, la începutul intervalului, valorile termice vor fi în creştere spre maxime ce vor atinge medii regionale în jurul a 26 de grade şi minime de aproximativ 13 grade, caracterizând o vreme caldă pentru această perioadă. După data de 7 mai, vor fi temperaturi în limite normale, respectiv maxime în jur de 22 de grade şi minime de 9-10 grade. Aceste temperaturi se vor menţine până spre finalul intervalului, cu menţiunea că, în zilele de 11 şi 12 mai, este posibilă o scădere uşoară a temperaturilor diurne, până la o medie regională de 20 de grade. Pentru data de 7 mai, creşte probabilitatea de apariţie a ploilor, izolat însemnate cantitativ. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi în a doua săptămână de prognoză.

În Oltenia, în primele zile ale intervalului, valorile termice vor creşte semnificativ, iar vremea va deveni deosebit de caldă pentru această perioadă. Prin urmare, în ziua de miercuri, 6 mai, se va atinge o medie regională a maximelor diurne de 28 de grade şi a minimelor nocturne de aproximativ 13-14 grade. Ulterior, temperaturile vor marca o scădere, iar regimul termic va deveni apropiat de cel normal pentru această dată, cu maxime în jurul a 22 de grade şi minime de 10 grade. Valori mai scăzute sunt posibile în intervalul 10-12 mai, când media maximelor va coborî spre 18 grade, iar a celor minime spre 8 grade, caracterizând o vreme răcoroasă. Probabilitatea de ploaie va fi mai pronunţată în ziua de 7 mai şi în intervalul 10-12 mai.

La munte, debutul intervalului de prognoză va fi caracterizat de o creştere semnificativă a temperaturii, astfel încât, în 6 mai, media valorilor maxime va ajunge la 20 de grade, iar cea a minimelor la 9-10 grade. În a doua jumătate a primei săptămâni, regimul termic va marca o scădere, ceea ce va aduce temperaturile în limite normale climatologic, respectiv maxime de 13-14 grade şi minime de 4 - 5 grade. Mai răcoare va fi în zilele de 11 şi 12 mai, când media maximelor va fi în jur de 10 grade, iar a celor minime de 2-3 grade. În jurul datei de 7 mai şi după data de 10 mai, probabilitatea de apariţie a ploilor, izolat importante cantitativ va fi ridicată. În restul intervalului, ploile se vor semnala pe arii mai restrânse.

Estimarea temperaturilor este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, menţionează ANM. 

×
Subiecte în articol: prognoza meteo