x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Cod galben de vânt în Banat, Transilvania și Dobrogea, cod galben de polei și ploi în Moldova

Cod galben de vânt în Banat, Transilvania și Dobrogea, cod galben de polei și ploi în Moldova

08 Feb 2021   •   12:19
Cod galben de vânt în Banat, Transilvania și Dobrogea, cod galben de polei și ploi în Moldova

Meteorologii au emis cod galben de vânt valabil în sudul Banatului, al Transilvaniei și în Dobrogea și, de asemenea, cod galben de ploi și preciptații mixte în nordul Moldovei.

Codul galben de vânt a intrat în vigoare luni, la ora 12.00 și este valabil până marți, la ora 12.00 în zona de munte, sudul Banatului, al Transilvaniei și în Dobrogea.

Pe parcursul zilei de luni, în Carpații Meridionali, vântul va continua să prezinte intensificări, cu viteze în general de 80 - 100 km/h, îndeosebi la peste 1.800 de metri, spulberând zăpada, iar în sudul Banatului, vor fi rafale de 55 - 70 km/h.

În seara și în noaptea de luni spre marți, vântul se va intensifica în toate zonele montane, cu viteze de 80 - 90 km/h, precum și în sudul Transilvaniei și în Dobrogea, unde vor fi rafale în general de 55 – 65 km/h.

Un alt cod galben vizează zona Moldovei. Acesta intră în vigoare, luni, la ora 15.00, și este valabil până marți la ora 9.00. Se va semnala polei în jumătatea de nord a Moldovei și temporar vor fi precipitații slabe mixte și se va depune polei.

De asemenea, până marți, la ora 12.00 este valabilă o atenționare de ploi moderate cantitativ și intensificări ale vântului în aproape toată țara.

Potrivit ANM, va ploua în cea mai mare parte a țării, iar în nord-vest și în zona de munte, vor fi cantități de apă de 15 - 20 l/mp și izolat 30 l/mp. Pe crestele montane înalte va mai ninge, dar la altitudini mai mici de 1.800 de metri, ploile vor determina topirea parțială a stratului de zăpadă.

Vântul va prezenta intensificări la munte, unde vor fi rafale de 70 - 90 km/h, iar local și temporar și în celelalte regiuni, cu viteze în general de 40 - 60 km/h. Pe crestele montane și, trecător, în nordul Moldovei zăpada va fi spulberată.

Potrivit meteorologilor, în prima jumătate a săptămânii, vor mai fi intervale cu ploi moderate cantitativ, iar în nord-vestul țării se vor acumula cantități de apă de 40 și 50 l/mp.

×
Subiecte în articol: cod galben de vant