x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea COD PORTOCALIU de caniculă. Azi ne aşteaptă CEA MAI CALDĂ zi din an! Vezi prognoza până marţi

COD PORTOCALIU de caniculă. Azi ne aşteaptă CEA MAI CALDĂ zi din an! Vezi prognoza până marţi

15 Iul 2012   •   05:31
COD PORTOCALIU de caniculă. Azi ne aşteaptă CEA MAI CALDĂ zi din an! Vezi prognoza până marţi

Un numar de 15 judete din sudul tarii, inclusiv Capitala, se afla, duminica, sub Cod portocaliu de canicula, potrivit unei avertizari meteorologice emise de Administratia Nationala de Meteorologie.

Cele judete 15 judete sunt: Braila, Ialomita, Calarasi, Buzau, Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dambovita, Arges, Teleorman, Olt, Valcea, Dolj, Gorj, Mehedinti si Bucuresti.

Citeste si Avertizare de ploi, grindina si vijelii pentru toata tara

Potrivit ANM, in cursul zilei de duminica, in cea mai mare parte a Olteniei si a Munteniei, canicula se va intensifica, temperaturile maxime vor fi de pana la 39 - 41 de grade, iar disconfortul termic deosebit de accentuat.

De asemenea, ANM a instituit si Cod galben de canicula pentru sambata si duminica in 24 de judete. Astfel, in cele doua zile, vremea va deveni caniculara in sudul si estul tarii, unde se vor atinge valori de 36 - 38 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80.

DUMINICA

Vremea se va mentine canicularã indeosebi in sudul si in estul tãrii, iar disconfortul termic va fi foarte accentuat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 29 si 38 de grade, mai ridicate panã spre 40...41 de grade in Oltenia si Muntenia. Incepand din a doua parte a zilei in Maramures, Transilvania, Moldova si toatã zona montanã, vor fi manifestãri de instabilitate atmosfericã severã; averse ce vor avea si caracter torential, descãrcãri electrice si intensificãri de scurtã duratã ale vantului, ce pot lua aspect de vijelie. Izolat va cãdea grindinã, iar cantitãtile de apã vor depãsi pe arii restranse 30 l/mp. In restul teritoriului cerul va fi variabil, cu innorãri noaptea cand astfel de fenomene vor apãrea izolat. Temperaturile minime se vor incadra intre 14 si 24 de grade.

LUNI

Valorile termice vor marca o scãdere fatã de intervalul anterior, astfel cã doar in sudul tãrii vremea va mai fi cãlduroasã, izolat canicularã. Instabilitatea atmosfericã va fi mai accentuatã dupã-amiaza si noaptea in estul si sud-estul teritoriului, precum si la munte, unde vor fi innorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice si intensificãri de scurtã duratã ale vantului. Izolat cantitãtile de apã vor fi mai insemnate si vor fi conditii de grindinã. In celelalte regiuni cerul va fi variabil si doar in cursul zilei, pe spatii restranse, vor fi fenomene de instabilitate. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 23 si 33 de grade, usor mai ridicate in Lunca Dunãrii panã in jur de 35 de grade. Temperaturile minime se vor situa, in general, intre 10 si 20 de grade.

MARTI

Vremea va fi apropiatã de regimul termic normal pentru aceastã datã. Cerul va fi variabil, cu innorãri temporare in nordul, nord-estul tãrii si la munte unde pe arii restranse vor fi ploi de scurtã duratã si descãrcãri electrice. Vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificãri la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 22 si 32 de grade, iar cele minime intre 10 si 20 de grade, mai coborate in depresiuni.

×